Biseri italijanskog modernog baleta na Jadranskom festivalu igre 13. i 14. juna

Ljubitelji plesnih pokreta i modernog baleta imaće jedinstvenu priliku da u okviru programa Jadranskog festivala igre u Budvi vide italijanske baletske predstave koje su impresionirale publiku širom Evrope i sada će prvi put biti izvedene i u Crnoj Gori.

Baleti „Memento“ i „Hybridus“ Cornelia Dance kompanije iz Napulja biće prikazani 13. odnosno 14. juna na sceni između crkava u Starom gradu u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva sa početkom u 21 sat.

Ovogodišnji festivalski koncept, koji se ogleda u pojmu migracije, još bolje nego ranije ogleda se u ova dva sjajna komada modernog plesa čime se program Jadranskog festivala igre sa regionalnog prostora širi na Mediteran, da bi u bliskoj budućnosti „zahvatio“ još dalje prostore u želji da moderne pokrete istraži još dublje.

„Memento“ je plesna predstava zasnovana na „ne-događaju“. Kao u remek-djelu Samjuela Beketa, „Čekajući Godoa“, napetost se stvara kroz nadanja koja ne mogu da nađu konkretno ostvarenje. Na isti način, u životu je svaki trenutak čekanje nečeg definitivnog za šta se na kraju otkrije da je složeno i subjektivno, onda kada čovjek pomisli da je to postigao. U koreografiji izvođači doživljavaju ovo čekanje i traženje konačnog odgovora – božanskog ili ne – na svoje egzistencijalno stanje, traže utjehu jedni od drugih, izazivaju jedni druge, ili, kao u horu, svi teže istom cilju. Na kraju, odredište njihovog putovanja biće ostvareno u sjećanju („memento“ znači, tačnije, „sjećanje“) ovih odnosa i njihovih osjećanja, a ista destinacija će se pretvoriti u ritualni trenutak, sveti, a time i vječni čin.

Koreografiju baletske predstave „Memento“, koja će biti prikazana u četvrtak, 13. juna u 21 sat na sceni između crkava, radio je Nyko Piscopo, muziku Arvo Pärt, a izvešće je: Nicolas Grimaldi Capitello, Eleonora Greco, Leopoldo Guadagno i Francesco Russo.

„Hybridus“, svojevrsni triptih savremenog plesa, osmislili su Nicolas Grimaldi Capitello, Nyko Piscopo i Maša Kolar, koja je ujedno i urednica baletskog programa Jadranskog festivala igre, i biće izveden u petak, 14. juna na sceni između crkava u 21 sat. Predstavu će publici dočarati balerine i baletski igrači: Eleonora Greco, Manuela Facelgi, Nicolas Grimaldi Capitello, Leopoldo Guadagno, Francesco Russo, Marta Ledeman i Antonio Tello.

Predstava „Hybridus“ istražuje koncept hibrida predstavljanjem tri različita procesa transformacije tijela u odnosu na savremeni svijet, u dimenziji koja obuhvata različitosti i neobičnosti. Dva dijela predstave slave nijanse ženstvenosti, „Petrushka“, inspirisana istoimenim djelom Igora Stravinskog, sa mehaničkim gestovima lutke koja je još uvijek živa, i „Sa Rose“, reimaginacija baleta „Le Spectre de la Rose“ (Michel Fokine), koja se fokusira na potragu za erotskim zadovoljstvom u svom sopstvenom tijelu. U odnosu na remek-djelo Bronislave Nižinske, triptih hibrida je obogaćen svježom interpretacijom kompozicije „Bolero“ (Maurice Ravel), okarakterisane prikazom trećeg dijela predstave, metamorfozom „Božanskih zvijeri“ koje se pojavljuju da bi osigurale opstanak svih stvorenja.

Ovaj dio programa, izvedbe dvije moderne baletske predstave svjetskog ranga, još jednom pokazuje da Jadranski festival igre, koji promoviše moderni balet na najljepši način, podrazumijeva jedinstvenu priliku za nova iskustva, osjećanja i uspomene.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti