Bitnost ujednačenih cijena za iznajmljivanje smještaja putem interneta

Kako je danas svakom iznajmljivaču lakše nego ikada oglasiti sopstveni smještaj na mnogim web katalozima, specijalizovanim pretragama smještaja i putem agencija, postoji velika šansa da se vremenom cijene oglašenih smještaja ne budu usklađene.


Ima li takva praksa prednosti ili iznajmljivači sa njom nesvjesno podstiču negodovanje njihovih gostiju?


Svaka agencija, portal ali i iznajmljivač osobno ima vlastite zahtjeve saradnje, pa u dogovaranju poslovanja zbog tih uslova cijene jednog smještaja mogu više ili manje varirati od stranice do stranice, ili agencije do agencije.
Tako agencije u pravilu imaju istu ili višu cijenu smještaja od one koja je oglašavana kod iznajmljivača, dok neke druge agencije i stranice mogu imati i drastično nižu cijenu od standardne u dogovoru s iznajmljivačem.
Tu je naravno neizostavno napomenuti i razne Last Minute ponude iznajmljivača koji se mogu promovisati kroz skoro svaki online i offline oglašivački medij.


Čak kada iznajmljivač ažurno prati i mijenja cijene na svim stranicama gdje ima oglas može doći do problema. Postoji mogućnost da na nekim stranicama sa kojima nije imao pozitivnu poslovnu saradnju, a zaboravio je da ukloniti oglas sa nje, bude i dalje oglašen po starim cijenama koje mogu značajno odskakati od trenutnih. Gost kada na njih naiđe ne zanima vaš odnos s tom stranicom/agencijom već isključivo cijena koju je vidio i po kojoj želi da ljetuje kod vas.


Odgovor na to pitanje najbolje znaju agencije s kojima poslujete i koje će vas oglašavati pod šiframa da sakriju vaš identitet ne bi li gost slučajno išao upoređivati agencijsku cijenu s vašom direktnom ponudom. Takođe, kvalitetnije agencije će vas zamoliti i poslati vam vlastite cjenovnike za koje mole iznajmljivače da ih postave u smještaj prije i za vrijeme boravka njihovih gostiju.
Agencija s razlogom ne želi da gost sazna da je kontaktirajući iznajmljivača on mogao jeftinije/skuplje ljetovati, ili da se stvori nezadovoljstvo gosta kada dođe, a prvu stvar koju vidi na zidu je cijena drugačija od one koju je upravo platio na ruke iznajmljivača. U takvim slučajevima neće samo agencija izgubiti gosta, već će i sam iznajmljivač morati računati na negodovanje i opravdavanje gostu koji se našao u takvoj situaciji.
Uz to, gosti danas aktivno provjeravaju smještaj prije nego odluče u njemu ljetovati. Budite uvjereni da svaki gost traži vaše oglase kod svih oglašivača gdje se promovišete. Hoće li svi biti zadovoljni što su morali trošiti vrijeme i tražiti vašu najpovoljniju ponudu između njih nekoliko za isti smještaj, i hoće li im biti bitno saznanje da nudite različite cijene za istu uslugu na svakoj od navedenih stranica?


Od novih i agencijskih gostiju jedino su još važniji vaši trenutni gosti i potvrđene rezervacije, a na njih razlike u cijenama mogu najviše uticati. Ako nudite 2 ili 3 jednaka apartmana, od kojih ste jedan iznajmili za 500 eura 7 dana, a drugi je ostao prazan. Ako u toj situaciji odlučite ponuditi akcijski popust na prazan apartman, šta mislite šta će se desiti kada taj popust vidi gost koji je već platio punu cijenu za takav smještaj i za isti period?
Ako imate više jednakih smještajnih jedinica pazite da nižim akcijskim cijenama ne rušite cijenu postojećih rezervacija. Možda će vam se više isplatiti ostaviti jedan apartman prazan za određeni termin nego da postojeći gosti odluče da i oni onda imaju pravo na tu manju cijenu.

Držanjem fiksnog cjenovnika prema svima je najlakši način da izbjegnete većinu navedenih problema. A na takav cjenovnik je potrebno onda odrediti fiksan popust za agencije kako njihove cijene ne bi prelazile vaše niti u pozitivnom niti u negativnom smjeru. Tada ako i zaboravite na koju stranicu ili agenciju, a cijene ne mijenjate svake sezone možete biti sigurni da čak i neki stariji “iskopani” oglas neće spustiti vašu trenutnu i realnu cijenu smještaja.
Drugi način rješavanja ovog problema je kroz brisanje cijena smještaja sa web stranica. Takav potez iznajmljivača gosti uglavnom ne vole, ali može imati i dobre efekte. Pogotovo ako se radi o cjenovno manje konkurentskom smještaju. 
Bez obzira oglašavate li se samo na njih nekoliko ili možda desetak različitih stranica, bitno im je svima posvetiti jednako vrijeme za ažuriranje oglasa ako se određeni dio, poput cijene, promijenio. Nije bitno imate li ulaza preko nje ili ne, ako je online morate voditi brigu o tom oglasu jer će vam se putem tog oglasa možda neko i javiti. Ne ove godine, možda ne niti sljedeće ali jednom hoće i zašto se onda dovoditi u probleme ignorisanje oglasa i ostavljanjem starih cijena? Radije ga tada uklonite s te stranice i budite bez brige.


I naravno potrebno je paziti kako oglašavati akcijske popuste i Last Minute popuste.
Kod akcijskih popusta jako je bitno da su naglašeni razlozi takvog popusta (kraći termin ljetovanja, iznenadna otkazivanja, popust uz plaćenu neku dodatnu uslugu, i sl.). Samo u takvim slučajevima i dobro prezentovanom popustu iznajmljivač se može opravdati starom gostu zašto je nekom drugom gostu dao bolju cijenu od njegove. I ne zaboravite naglasiti da se radi o jednokratnim popustima. Jer po pravilu gost koji nešto plati po nižoj cijeni, teško da će isto platiti i drugi puta po višoj cijeni. Pogotovo ako mu nije bilo jasno naznačeno da se radi o jednokratnom popustu.
Srećan gost je gost koji smatra da je dobio najpovoljniju ponudu od svog iznajmljivača, a da to bude i stvarnost iznajmljivač ne mora spuštati vrijednost vlastite ponude već taj efekt može postići ažurnim praćenjem i kontrolisanjem prezentovanih cijena kroz sve prodajne kanale koje koristi.
Koliko sami vodite brigu o prezentovanim cijenama, gdje su sve oglašene i na koji način putem online i offline medija? Jeste li već imali problema zbog posebnih popusta s gostima koji su smještaj platili po punoj cijeni?

Izvor: Iznajmljivaci20.com

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti