Budućnost turizma: Kako će izgledati putovanja u 2021. godini?

Uticaj koronavirusa na turizam u 2020. godini je bio ogroman, a stručnjaci predviđaju da će i ove godine međunarodna putovanja biti obilježena restrikcijama i pravilima vezanim za COVID-19 te da se turizam neće u potpunosti oporaviti do 2023. godine.

Pandemija koronavirusa bila je uzrok ogromnih gubitaka u turizmu - smanjenog broja turističkih aranžmana, aviolinija, zatvaranja hotela, aviokompanija i turističkih agencija.

Ograničeni sporim obuzdavanjem virusa, malim povjerenjem putnika i restrikcijama koje su prisutne u cijelom svijetu, ljudi se teško odlučuju na putovanja dok traje pandemija.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, međunarodni dolasci turista smanjeni su za 72% u periodu od januara do oktobra 2020. godine u odnosu na isto razdoblje proethodne godine, što čini broj od 900 miliona dolazaka.

Smanjen broj međunarodnih dolazaka doveo je do gubitka prihoda od međunarodnog turizma u iznosu od 935 milijardi američkih dolara, što iznosi deset puta više nego pad u 2009. godini zbog utjecaja globalne ekonomske krize.

Uzevši u obzir podatke koji pokazuju koliki je utjecaj pandemija imala na putovanja u 2020. godini, postavlja se pitanje da li će se situacija promijeniti u 2021. s obzirom na postojanje vakcina i započete imunizacije u svijetu.

Stručnjaci se slažu u vezi s određenim zajedničkim karakteristikama koje će obilježiti turizam u 2021. godini.

Aviokompanije smanjuju takse, ali i broj linija

Kompanije kao što su American Airlines i Delta, želeći pridobiti više putnika, prestale su naplaćivati pretjerane naknade koje obično koštaju oko 200 američkih dolara da bi se promijenili ili otkazali domaći ili međunarodni letovi.

Međutim, nastavljaju se i redukcije koje su započele početkom pandemije i u toku ove godine. Kompanije kao što su Qatar Airways i Lufthansa su smanjile broj linija, kao i broj zaposlenih te najavile "penzionisanje" određenih modela aviona, jer su neučinkoviti i neisplativi.

Neophodnost testova na COVID-19

Trenutno više od 100 država svijeta zahtijeva negativan test na Covid za ulazak u zemlju, ali to i dalje zavisi od svake države pojedinačno, jer se različite države i aviokompanije ne pridržavaju istih protokola. Zbog toga se ova procedura nastoji standardizirati u cijeloj industriji, otvarajući put budućim zahtjevima međunarodnih putovanja.

COVID pasoši

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) razvija aplikaciju, IATA Travel Pass, koja će putnicima omogućiti da na svoje mobilne uređaje pohrane provjerene rezultate testiranja ili vakcinisanja.

Evropska komisija je ove srijede predstavila nacrt "zelenog certifikata" koji će važiti u svim članicama EU od sredine juna. Građani bi u svom "certifikatu" imali unesene podatke o vakcinaciji protiv korone, korona-test star najmanje 20 dana, koji sugeriše da imaju antitijela, ili novi negativan tekst kao dokaz da trenutno nisu zarazni.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Sarajevu bi kompanija MedIT trebalo da osmisli način dobijanja potvrde o vakcinaciji putem Vibera, ali je prije toga potrebno dobiti informacije kada će se masovna imunizacija desiti.

Unutardržavna putovanja

S obzirom na to da se procedure, kada je riječ o koronavirusu, razlikuju od države do države, a elektronske potvrde u vidu pasoša nisu regulisane niti standardizirane, veoma moguć ishod jeste ljetovanje unutar državnih granica.

Dok su u prethodnoj godini brojne države promovisale vlastite prirodne ljepote i ostajanje unutar granica, čini se da bi se isti scenarij mogao ponoviti i u 2021. godini.

Većina stručnjaka Svjetske turističke organizacije očekuje da će međunarodni turizam započeti postepeni povratak do trećeg kvartala 2021. godine, a da se povratak na nivo iz 2019. godine, tj. nivo prije pandemije ne može očekivati prije 2023. godine.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti