Budva je dio medjunarodne zajednice GuruWalk

Prenošenje drugačijeg doživljaja destinacije je osnova GuruWalk svjetski popularnog trenda individualnih putovanja i drugačijeg doživljaja turističkih destinacija u poslednjoj deceniji, a koji se sprovodi u Budvi zahvaljujući zajedničkoj saradnji TO Budva, JU Muzeji i galerije Budve i vođom projekta Miljanom Živkovićem, diplomiranim istoričarem umjetnosti.

GuruWalk je najveća medjunarodna zajednica besplatnih turističkih tura, koja aplikacijom povezuje putnike širom svijeta, prisutna u više od 800 gradova i preko 100 zemalja.

Sve veći je broj turista koji putuju prema sopstvenoj agendi, željnih pojedinosti i rijetkih detalja. Riječ je o putnicima koji žele saznati više o autetičnosti lokacije, a njihovo opredeljenje je da kroz ovu online aplikaciju se povežu i sretnu sa lokalnim stanovništvem, da saznaju i dožive znamenitosti destinacije iz ugla onih koji tu žive i prenose poseban doživljavaj svog grada i zemlje.

Budvu posjetioci putem GuruWalk-a mogu doživjeti kroz tri turističke ture opisane kao - Duh stare Budve kroz obilazak Starog grada, sa posebnostima van i unitar zidina, uključujući i turu šetnje zidinama. Ovaj obilazak podrazumjeva posjetu Arheološkog muzeja, starogradske crkve, nekropole i trgova. Druga turistička tura nosi naziv Budva od mora, a podrazumjeva obilazak relacije od plaže Brijeg od Budve do plaže Mogren. Treći obilazak se tiče istorijske i kulturne baštine kroz saznanja o misterijama, mitovima i legendama Budve pod nazivom Priče o nastanku Budve i njenom osnivaču Kadmu.

Gurwalk zajednicu u bukvanom prevodu čine „gurui“ i „šetači“. „Gurui“ su vodiči, najčešće predstavnici lokalnog stanovništva, koje odlukuje drugačiji pristup posjetiocu, kao i odlično poznavanje grada i stranih jezika koji će učiniti da posjetioci ponesu najlepse utiske i saznanja. Putnici će u zavisnosti od ostvarenog doživljaja procijeniti koliki tips tj. bakšiš će guru dobiti za dočaranu turističku turu.

Tako da formulacija „besplatna turistička tura“, podrazumjeva da guru vodič ne ostvaruje fiksnu ili prethodno ugovorenu zaradu, već u zavisnosti od ličnog angažovanja, biva ocijenjen i plaćen prema procjeni od strane grupa turista ili pojedinaca. „Šetači“ su putnici odnosno posjetioci koji žele drugačiji pripremljen i osmišljen način vođenja turističkih tura uz uključenost domicilnog stanovništva kako bi stekli jedinstvenu spoznaju destinacije koju posjećuju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti