Budvanski ugostitelji ne prihvataju odluku o otkazivanju dočeka

Udruženje ugostitelja Budve je na sinoć održanom sastanku zauzelo stav da je neprihvatljiva odluka o zabrani organizovanja dočeka i proslave Nove  2022. godine na otvorenim javnim mjestima.

“Smatramo da uz određene stroge smjernice i pravila, kako su npr. organizovani muzički festivali,  nema mjesta nikakvom dodatnom riziku za  širenje zaraze.
Ograđeni prostor, posjedovanje Nacinalne COVID potvrde, brzi antigenski testovi, stroga kontrola od strane inspektora UZIP uz asistenciju policije/redara organizatora – obezbijedilo bi poštovanje svih epidemioloških mjera i sigurnu zdravstvenu situaciju.
Da nam se ne bi imputiralo kako nam je bitniji profit od zdravlja ljudi – podsjećamo javnost da smo u ovim teškim vremenima organizovali novčanu donaciju za zdravstveni sistem, akciju doborovoljnog davanja krvi, u našim mogućnostima pomogli akciju Crna Gora bez smeća, pozivali sve vrijeme na vakcinaciju, tražili dodatne punktove za vakcinaciju ispred Starog grada, vakcinisali se, svoje porodice, zaposlene, sami izfinansirali promociju bedževa “VAKCINISAN/A”, bili zatvoreni 153 dana sa minimalnim subvencijama i i dalje tražimo dijagol, a ne izlazimo na ulice, kako se to čini u drugim zemljama. Sportske hale i fubalski tereni su puni i to je dokaz da stvari mogu da funcionisu uz poštovanje mjera.
Kako je ugostiteljstvo djelatnost koja je pretrpjela ogromne gubitke, moramo biti racionalni i naći pravu mjeru koja neće kompromitovati zdravlje ljudi, ali neće dovjesti ni do bankrota i socijalnih slučajeva stotine/hiljade građana, posebno imajući u vidu  najavu vraćanja opšte stope PDV-a od 21% za restorane. Još se nijesmo oporavili od 2020. godine a slijedi nova kataklizma i to poslije godine u kojoj su, upravo zahvaljujući sniženoj stopi PDV-a naplatili rekordan iznos poreza ikada.
Ovakve odluke, koje su klasično pucanje samom sebi u nogu, je tek blaga metafora u odnosu na ono što nas čeka ukoliko ne naiđemo na razumjevanje kod nadležnih, ali i neizostavnu podršku opštine Budve, TOB, resornog ministarstva.
Ne smijemo se predati pred naletom korone, vec se organizovano suprostaviti i pobjediti”, navodi se u saopstenju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti