Budvu očekuje rekordna sezona

Za uspjeh ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori presudan uticaj imaju rezultati turističke privrede u Budvi, koja decenijama ostvaruje polovinu turističkog prometa države.

Ako je suditi po prometu, broju gostiju i prihodima ugostitelja, prijestonici crnogorskog turizma predstoji odlična glavna sezona, bolja od rekordne 2019.

Direktor Turističke organizcije (TO) Budva Nemanja Kuljača navodi da je tokom prva četiri mjeseca u kolektivnom smještaju ostvaren značajan rast u dolascima, ali i broju noćenja.

“U navedenom periodu ostvareno je 95.688 dolazaka i 232.038 noćenja, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 74 odsto u dolascima i 49 procenata u noćenjima. Odnosno, 11 odsto u dolascima i 33 odsto u noćenjima u odnosu na isti period 2019. godine. Najveći udio u ukupnom broju dolazaka ostvarili su gosti iz Srbije, Albanije, Njemačke, Francuske, Ruske Federacije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske. Kada su u pitanju vanevropske zemlje, najveći broj dolazaka ostvaren je sa tržišta Kine, Izraela i SAD”, naglasio je Kuljača u razgovoru za “Vijesti”.

On je istakao da vjeruje da će se pozitivan trend zadržati i u narednim mjesecima i na kraju godine dovesti do rasta turističkog prometa u odnosu na ranije godine.

Kada je riječ o prihodima za proteklih šest mjeseci, od boravišne, turističke i izletničke takse, kao i od članskog doprinosa, zabilježen je procentualni rast u odnosu na prethodnu godinu za 56 odsto, odnosno 50 procenata u odnosu na 2019. godinu, precizirao je Kuljača, direktor najjače crnogorske turističke organizacije.

I u najvećoj državnoj hotelskoj kompaniji - Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”, zadovoljni su do sada ostvarenim rezultatima.

To je za “Vijesti” potvrdio predsjednik Odbora direktora HG “Budvanska rivijera” Mijomir Pejović.
HG ‘Budvanska rivijera’ u prvih pet mjeseci poslovanja ostvarila je 79 odsto noćenja više nego u 2022. godini i tri odsto više nego 2019. Ostvareni neto prihod od aranžmana u prvih pet mjeseci je za 117 odsto veći nego prošle godine, odnosno 20 procenata veći nego 2019. godine. Neto prihodi od osnovne djelatnosti za pet mjeseci veći su za 99 odsto nego lani, odnosno za 28 odsto u odnosu na 2019. Dinamika rasta prihoda nastavlja se i u junu mjesecu, pa je očekivana realizacija neto prihoda od osnovne djelatnosti za jun veća za 110 odsto od ostvarenja u istom mjesecu 2022. Broj noćenja za šest mjeseci je veći za 83 odsto nego 2022. i na nivou je 2019. Očekivana realizacija neto prihoda od osnovne djelatnosti za šest mjeseci je za 100 odsto veća nego u prvih šest mjeseci 2022. godine, odnosno za 12 odsto nego 2019.”, naglasio je Pejović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti