Buka i dalje problem, oduzimati dozvole lokalima koji krše zakon

Na sastanku , šestom po redu predstavnika mjesnih zajednica " Stari grad" i "Gospoština", Udruženja ugostitelja Budve, izdavaoca privatnog smještaja, hotelijera konsatovano je da je problem buke ponovo kulminirao.

Sastanak je započeo sa zakašnjenjem od 15. minuta jer neko od predstavnika Opštinskog rukovodstva nje bio prisutan.
Načelnik Komunalne policije je telefonom saopštio da će kasniti jer se nalazi na sastanku kod Predsjednika Opštine.
Pošto nije bilo poznato koliko će biti to kašnjenja Načelnika prisutni su dogovorili da Sjednicom, do dolaska Načelnika Komunalne policije, prdsjedavati Ljubomir Rađenović, Predsjednik savjeta MZ Gospoština i Aleksandar Jovanović Predsjednik Udruženja ugosttelja Budve.
Načelnik Darko Čelebić došao u 11:00 kada su preuzeli predjedavnje sjednicom.

Nakon iscrpne i diskusije u pravcu iznalaženja rješenja povodom prekomjernog nivoa buke je konstatovano sledeće:
 

 1. Sprovedene mjere dogovorene na prethodnom sastanku su počele da daju osjetne pozitivne rezultate prvih sedmica ali je situacija poslednje sedmice ponovo nažalost eskalirala i traži urgentnu rekaciju nadležnih službi.

 

 1. Načelnik Komunalne policije je kazao da će tri otvorene diskoteke na Slovenskoj plaži biti novčano kažnjena zbog nepoštovanja dozvoljenog nivoa glasnoće muzike koju emituju (Teatro, Panama i Cascada).

Ponovio je da Komunalna policija raspolaže sa jako limitiranim kapacitetima u ljudstvu za ovako ozbljnu borbu kakva je borba protiv prekomjerne buke.
 

 1. Konstatovano je, na temelju informacije dobijene iz evidencije opštinskog Sekteratijata za privredu, da je u međuvremenu 16 (lokala) lokala podnijelo zahtjeve za izdavanje odobrenja za držanje žive muzike za sezonu 2022. Rečeno je da i ako su ti lokali uplatili komunalnu taksu predviđenu pravilnikom niti jedan od njih još nije dobio traženo rješenje za držanje žive muzike i izvođenje živog programa uz elektro akustično ozvučenje.

Trenutno u Budvi niti jedan lokal, uključujući i tih 16 koji su podnijeli zahtjev, nema nikakvu dozvolu za držanje žive muzike!
Građani traže da se izdavanje dozvole i za ovih 16 lokala, koji su predali zahtjeve, preispita i izda isključivo ukoliko je u skladu sa važećom opštinskom i državnom regulativom.
 

 1. Građani su ošto negodovali i prilično su bili razočarani pošto na ovoj, četvroj po redu, sjednici nije bio niko od rukovodilaca Opštine.  

Zbog toga traže da se na sledećoj sjednici u Ponedeljak 25.Jula 2022. u 10h obavezno domaćin bude Predsjednik Opštine sa svojim timom kao i Sekretari svih Sekretarijata koji su uključeni u proces izdavanja rješenja za rad ugostiteljnih objekta iz kojih se emituje prekomjerna buka.
Konstatovano je da odsustvo čelnika lokalne uprave na poslednjim sastancima dovodi do zaključka da oni ne žele više da daju podršku ovoj građanskoj inicijativi, iako su aktivno i vrlo konstruktivno učestvovali na prva dva sastanka.
Zbog toga je zahtjev prisutnih da se na sledeći sastanak (25.Jula) obavezno pozove neko iz rukovodstva Ministarstva ek.razvoja i turizma i to je poželjno da bude Ministar Đurović lično koji će biti pozvan.
Svi zajedno očekujemo da će narednom sjednicom zbog toga predsjedavati Predsjednik Opštne Carević uz prisustvo ostalih članova uprave.
 

 1. Od opštinskog rukovodstva, i predstavnika Odbora povjerenika Opštine Budva, se traži da urgentno aktivno uzmu učešće u ovoj inicijativi za dovođenje u red problema sa prekomjernom bukom i da obezbijedi puno sprovođenje zakona.  


U tom smislu se traži od čelnika lokalne uprave da urgentno i  sa najvišim prioritetom delegiraju reješavanje problema prekomjerne buke prema Odboru povjerenika Opštine Budva kako bi Odbor po tom pitanju formirao jasna stav i naložio dalje smjernice djelovanja opštinskim organima.
Zahtjev građana je da se obezbijedi hitna primjena zakona koji normiraju ovu problematiku.
 

 1. Ukoliko do sledećeg sastanka 25.Jula ne bude osjetnih reakcija lokalne uprave i/ili Ministarstva po ovom pitanju građani će u cilju primjene zakona biti primorani da posegnu za jedinim prostalim metodom građanske borbe a to je radikalizacija aktivnosti kroz javne preformanse, javna okupljanja, puštanja glasnih alarminh signala iz svojih objekta koji su ugroženi glasnom muzikom, puštanje glasne muzike ispred zgrde Opštine Budva i sl.  Osim toga inicijatori će se obratiti i nadležnom predstavniku Evropske Unije i obavijstiti ga da u Budvi i Crnoj Gori ne mogu da ostvare svoja osnovna građanska prava jer vlast nije u stanju da obezbijedi prijenu zakona.


Ovo bi bio neželjen i iznuđen potez koji niko na strani ove inicijatve ne želi ali ukoliko incijativa i dalje ostane ignorisana od strane nadležnih institucija to će biti neminovnost.
 

 1. Iz udruženja izdavalaca privatnog smještaja je poručeno:

Ukoliko se Opstina i povjerenici  do sledećeg sastanka ne organizuju i konkretno riješe problem prekomjerne buke u gradu, Udruženje ce pozvati registrovane izdavaoce privatnog smjestaja da dostave dokumentaciju (o ulaganjima,  lose recenzije, otkazivanja, evidenciju komunalne  o pozivima..) za pokretanje  postupka za odštetu od Opštine i odredjenih ugostitelja zbog otežanih  uslova za rad  i ometanja u obavljanju djelatnosti.
 

 1. Komunalna Inspekcija treba da nastavi da sprovodi permanentne kontrole će biti sprovođene u zoni ugostiteljskih objekata koji su  ranije bili problematični i u slučaju prekoračenja dozvoljenih nivoa će početi kažnjavanje mandatnim kaznama svih objekta koji prekorače zakonski maksimum po pitanju jačine zvuka ili Komunalni inspektori/policajci uoče nepravilnosti u procesu korišćenja zakonom obevezujućih limitatora.

 

 1. Od Komunalne Policije se traži da u primjena zakona ne bude slektivna već da poštuje princip ravnopravnog i fer pristupa prema svim ugostiteljima koji su predmet kontrole i sankcionisanja!

 

 1. Od Komunalne Policije se traži da maksimalno sankcioniše osoblje u svom timu koje ugostiteljima koji su predmet kontrole ubuduće bude prenosilo informacije o tome ko je od građana izvršio prijavu da iz tog lokala dolazi glasna muzika.


Ovakvih prjmjera je bilo i to izaziva oštru osudu i gnijev kod građana.
 

 1. Ostaje prethodno uspostvaljni dogovor da je moguće najviše imati dvije mandatne (novčane) kazne a treći prekršaj će se sankconisati ukudanjem rješenja rad ugostiteljskog objekta.

 

 1. Obzirom da je predložena mjera dala dobre rezultate u prethodnh par sedmica ostaje na snazi da se u narednom periodu u svim ugostiteljskim objektima ukine korištenje Bass i/ili subwoofer zvučnika koji služe za emitovanje niske frekvencije zvuka.

 

 1.  Ponovljena je obaveza dogovorena na prethodnim sastancima da Komunalna inspekcija/policija do u narednom periodu ustanovi koji sve lokali (koji emituju povišeni nivo buke iz akustičnih uređaja) imaju zakonom propisan limitator jačine zvuka i Izvještaj ovlašćene institucije koji nije stariji od 6 (šest mjeseci) kako to propisuje zakon (ovo je mjera dogovorena na prethodnom sastanku ali još nije sprovedena u djelo).

Pošto se radi o ukupno o 15-ak lokala smatramo da Komunalna policija i sa postojećim limitiranim ljudskim kapacitetom može da sprovode u djelo ovu aktivnost do sledećeg sastanka.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti