Četvrtina krivičnih djela nepoznati počinioci, šestina su žene počinioci

Više nego je zanimljiva statsika krivičnih djela koje su počinioci izvršili tokom minule godine.
 Ono što prvo zapada u oči je to da je četvrtina, odnosno, više od hiljadu krivičnih djela ostalo nerazriješeno, jer se ne zna ko su počinioci.
 A statsitika MONSTATAS je sljedeća: U 2013. godini bilo je 4.613 prijavljenih poznatih punoljetnih počinilaca krivičnih djela, što je za 17,8% manje nego u 2012. Učešće osoba ženskog pola je 12,5%. Broj nepoznatih učinilaca krivičnih djela je 1 584, odnosno 25,6%.

Broj optuženih osoba u odnosu na prethodnu godinu manji je za 9,7%, a broj osuđenih osoba manji je za 8%. Učešće optuženih punoljetnih lica ženskog pola je 9,9%, a osuđenih punoljetnih lica ženskog pola je 9,1%.
Za krivična djela protiv imovine, koja su u 2013. bila najzastupljenija, udio prijavljenih iznosi 24,6%, udio optuženih iznosi 24,5%, a udio osuđenih iznosi 24,7%.
 
U toku 2013. godine, u Crnoj Gori podnešene su 224 prijave protiv maloljetnih lica, učinilaca krivičnih djela, što je za 8,2% više nego u 2012. godini. Učešće osoba ženskog pola je 4%. Broj optuženih maloljetnih osoba u odnosu na prethodnu godinu veći je za 9,5%, a broj osuđenih osoba veći je za 10,2%. Kod optuženih maloljetnih lica učešće osoba ženskog pola je 2,2%, dok je to učešće kod osuđenih maloljetnih lica 2,3%.
Za krivična djela protiv imovine, koja su u 2013. godini bila najzastupljenija, udio prijavljenih iznosi 62,6%, udio optuženih iznosi 57,2%, a udio osuđenih iznosi 56,1%.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti