Cirih i Pariz više nisu najskuplji gradovi za život, došlo je do velike promjene

Tel Aviv (Izrael) je rangiran kao najskuplji grad za život na svijetu zahvaljujući brzom rastu inflacije, koja je povećala cijene čitavog niza robe i usluga širom svijeta nakon pandemije koronavirusa.

Izraelski grad se popeo za pet mjesta u proteklih 12 mjeseci kako bi oduzeo neželjenu titulu prošlogodišnjim zajedničkim pobjednicima Parizu, Hong Kongu i Cirihu, prema autoritativnom sistemu rangiranja koji je sastavila Economist Intelligence Unit (EIU).

Pariz je danas na drugom mjestu zajedno sa Singapurom, dok Cirih i Hong Kong čine ostatak prvih pet. New York je bio šesti, Ženeva je na sedmom mjestu, a Kopenhagen, Los Angeles i Osaka zaokružuju Top 10, piše The Guardian, a prenosi portal klix.ba.

London se popeo za tri mjesta i sada je 17. na godišnjoj ljestvici, a Sidney 14., dok je Melburn 16.

Napredovanje Tel Aviva na tabeli je djelimično bilo posljedica jačine nacionalne valute šekela u odnosu na dolar, kao i povećanja cijena prijevoza i namirnica.

Bio je drugi najskuplji grad po alkoholu i prijevozu te peti po ličnoj njezi i šesti po rekreaciji. Zauzeo je gornju trećinu u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU-a svojim.

Dislokacija globalne ekonomije koja se oporavlja od utjecaja stop-start karantina uzrokovanih pandemijom ove godine odigrala je veliku ulogu u promjeni skale.

Poskupljenje benzina od 46 odsto doprinijelo je tome da je inflacija u SAD-u u oktobru skočila na 6,2 odsto.

Cijene energije i hrane su u nekim zemljama skočile zahvaljujući ograničenjima trgovine, nedostatku radne snage i stalnim uskim grlima u lancu snabdijevanja. Prosječna cijena litra bezolovnog benzina porasla je za 21 odsto, pokazalo je istraživanje.

Podaci o 50.000 vrsta robe i usluga u 173 grada prikupljeni su u augustu i septembru kako su cijene prijevoza i robe porasle. Cijene su u prosjeku porasle 3,5 odsto u lokalnoj valuti – što je najveća stopa inflacije u posljednjih pet godina. Istraživanje uključuje troškove najma, ali ne uzima u obzir cijene nekretnina.

Ove godine listi je dodato četrdeset novih gradova. Glavni grad Škotske Edinburg zauzeo je 27. mjesto u rangu s gradovima s visokim troškovima života kao što su Auckland i Minneapolis. Još dva nova grada – Stuttgart i San Diego – također su ušla u Top 50.

Rim je zabilježio najveći pad jer je pao za 16 mjesta na 48, uz posebno nagli pad cijena namirnica i odjeće. Bangkok i Lima su bili drugi najveći pokretači sa značajnim padom u svim kategorijama.

Teheran je bio najveći "penjač" nakon što je skočio za 50 mjesta na 29. mjesto zahvaljujući kontinuiranim ograničenjima ponude, nestašicama robe i rastućim cijenama uvoza nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija.

Damask je rangiran kao najjeftiniji grad na svijetu za život, a slijede ga Tripoli u Libiji i Taškent, glavni grad Uzbekistana.

Prosječna inflacija ne uključuje četiri grada s izuzetno visokim stopama: Karakas, Damask, Buenos Aires i Teheran.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti