Crna Gora apsolutni lider u zagađenju Mediterana

Prema studiji Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), pogrešno odložen plastični otpad iz obalnih država sve više zagađuje Mediteran.

Prema novim podacima IUCN, samo se iz 33 priobalne zemlje u Sredozemno more baca 230 000 tona plastike, znači više od 500 teretnih kontejnera dnevno, kao što je IUCN objavio u utorak u Glandu kraj Ženeve. Taj će se iznos udvostručiti do 2040. ako se ne preduzmu odlučne mjere, upozoravaju stručnjaci.

94 odsto plastike koja u primorskim državama završi u Sredozemlju potiče iz bačenog, nerecikliranog smeća. Prema studiji, najveće količine dolaze iz Egipta (procjenjuje se oko 74 000 tona godišnje), Italije (34 000 tona) i Turske (24 000 tona).

Međutim, po glavi stanovnika apsolutni lider u zagađivanju Mediterana je Crna Gora (oko 8 kilograma plastičnog otpada godišnje po glavi stanovnika), a slijede Albanija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Izvor:https://www.greenpeace-magazin.de/ticker/falsch-entsorgter-plastikmuell-aus-kuestenstaaten-belastet-mittelmeer

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti