Crna Gora atraktivna destinacija za turiste sa Srednjeg istoka

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavlja crnogorsku turističku ponudu na 30. Arapskoj berzi turizma „ATM 2023” (Arabian Travel Market) koja se održava od 1. do 4. maja, u Dubaiju.
Učešće na ovom globalnom događaju u oblasti turističke industrije važno je sa aspekta uspostavljanja i unapređenja kontakata sa ključnim akterima turističke industrije regiona Srednjeg istoka.

Predstavnica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Aleksandra Maksimović kazala je da je riječ o rastućem emitivnom tržištu sa kojeg se ostvaruje preko 36 miliona turističkih putovanja godišnje.
Riječ je o uglavnom visokoplatežnim gostima koji često putuju, navela je ona i dodala da  u prosjeku putuju više od 3 puta godišnje, najviše zbog odmora i zabave, a preferiraju duži boravak u destinaciji.

“Upravo prepoznajući potencijal ovog tržišta, a prije svega imajući u vidu liberalizovan vizni režim i uspostavljanje novih avio linija iz Rijada, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore pored učešća na ovom krovnom događaju za promociju turizma planira niz promotivnih aktivnosti u susret ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni, kao što su organizacija prezentacija u Saudijskoj Arabiji, u okviru road show kampanje, kao i studijskih posjeta medija, influensera i turoperatora iz ovog regiona“, kazala je predstavnica NTO CG, Aleksandra Maksimović.
Kako ona ističe, ove godine imamo unaprijeđenu avio-povezanost sa Srednjim istokom. Dvije avio-kompanije,  “Flynas“ i “Flydeal“ će uspostaviti letove iz Rijada, čime ćemo imati pet letova na nedjeljnom nivou iz Saudijske Arabije. Pored toga, avio-kompanija “Jazeera Airways“ uvodi direktne letove na relaciji Kuvajt – Tivat, dok ćemo sa Izraelom biti povezani čarter letovima posredstvom tri avio-kompanije.

Veliko zadovoljstvo što prisustvuje ATM berzi turizma izrazila je i predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, jer je riječ o prestižnom događaju na kojem se povezuju zemlje Zaliva i Bliskog istoka sa Evropom, ali i ostatkom svijeta.

“Skoro pa mogu reći da je ovdje pola planete Zemlje prisutno, tu je više od 150 zemalja, preko 2.000 izlagača. Tako da je atmosfera zaista izvanredna. Cilj našeg prisustva ovdje je dvojak, osim povezivanja naše destinacije sa Bliskim istokom i svijetom, tu je i promocija naše destinacije kao netaknutog dijamanta u Evropi koji još nije dovoljno istražen,” kazala je Gardašević-Slavujica.
Kvalitetna saradnja Bliskog istoka i Crne Gore već se ostvaruje kroz dobru turističku povezanost sa Izraelom, te će crnogorsko primorje i ove sezone zabilježiti veliki broj posjeta sa ovog tržišta. Tome će doprinijeti avio-linije koje će ovog ljeta uspostaviti pet do šet letova sedmično na relaciji Izrael – Crna Gora, najavio je izvršni direktor Eshter Tours Israel, David Vanunu.

“Glavni razlozi za to su ljepote Crne Gore, mogućnost da se ide sa obale do planina, hrana, lokalci, atmosfera, neki od najboljih pejzaža na svijetu. Mislim da će se svaki Izraelac koji dođe u Crnu Goru zaljubiti na prvi pogled. Volimo Crnu Goru i vjerujemo da ćemo nastaviti da unapređujemo našu saradnju,” kazao je Vanunu.
Napomenuo je da ciljaju da svoju saradnju produže i na zimsku turističku sezonu, te da zaista vjeruju u sav potencijal Crne Gore kao turističke destinacije.

I u samom Dubaiju vlada veliko intresovanje za Crnu Goru, a pogotovo kada je riječ o avanturističkom turizmu.

“Crna Gora je sjajna destinacija za avanturistički nastrojene turiste i ljubitelje prirode. Kada sam prvi put posjetio Crnu Goru bio sam iznenađen netaknutom ljepotom sa svim rijekama i vodopadima, destinacijama od obale do planina. Nadam se da će u budućnosti biti mnogo lakše za ljude iz Dubaija da otputuju u Crnu Goru i uživaju tokom ljeta, a tokom zime odu na skijanje, jer je riječ o destinaciji koju ne smijete propustiti,” kazao je Fadi Hačiko (Fadi Hachicho) ispred NTO Ras Al Khaimah.
Turistička privreda Crne Gore uviđa ogroman potencijal koje tržište Srednjeg istoka ima za crnogorski turizam.

“Štand Crne Gore je odlično posjećen. Vlada veliko interesovanje za Crnu Goru, a posebno za eko i aktivni turizam. Potrudili smo se da im na najbolji mogući način prezentujemo sve ono što Crna Gora ima da ponudi. Očekujemo već od maja mjeseca veći broj turista sa Srednjeg istoka. S obzirom na to da su u pitanju visokoplatežni gosti, vjerujem da svi možemo osjetiti benefite toga“, poručio je Edin Hajdarpašić ispred turističke agencije Gold Travel.
Na štandu Crne Gore upriličen je koktel za medije kojem su prisustvovali predstavnici dvadesetak regionalnih medija specijalizovanih za turizam, predstavnici avio kompanija koje imaju linije ka Crnoj Gori, kao i predstavnici Ambasade Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tom prilikom je u okviru nagradne igre NTO CG u saradnji sa turističkim agencijama Gold Travel i Excellent Travel Service dodijeljen sedmodnevni aranžman za dvije osobe, sa uključenim transferima i izletom.

Ponudu Crne Gore  su predstavili i Turistička organizacija Podgorice, strateški partneri NTO CG HG Budvanska Rivijera i agencija Gold Travel, HG Montenegro Stars, hotel Chedi Luštica Bay, kao i turističke agencije Excellent Travel Service i Montenegro Tourist Service.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti