Crna Gora kao sigurna i odgovorna turistička destinacija

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, pripremili su vodič kroz sigurnosno-zdravstvene protokole za COVID-19 pod nazivom „Crna Gora kao sigurna i odgovorna turistička destinacija“.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da sigurnosno-zdravstveni protokoli obuhvataju set mjera i aktivnosti kojim se smanjuju rizici obolijevanja ljudi od koronavirusa, a bazirani su na principima kontrole i prevencije transmisije bolesti.

„Dokument predviđa određene protokole i preporuke koji treba da se poštuju u određenim situacijama, a sve u cilju da epidemiološka situacija u Crnoj Gori, u dijelu koji se tiče turističke sezone, bude dobra i da se održi ovakvom kakva je trenutno“, kazao je Milatović.

Ovaj vodič sadrži sveobuhvatan pregled sigurnosno-zdravstvenih protokola u sledećim oblastima:

Obolijevanje gosta u smještajnom objektu

Protokol u turizmu i ugostiteljstvu

Protokol u smještajnom objektu

Protokol u ugostiteljstvu

Protokol u putničkim objektima i prevoznim sredstvima

Protokol u sportu i rekreaciji

Protokol za turističke vodiče, agencije i informativne centre

Milatović je naveo da će u toku sledeće sedmice brošura biti distribuirana turističkim radnicima, dodajući da je u toku prevod na ruski i engleski jezik, tako da će dokument biti distribuiran i ambasadama u Podgorici.
„Ovo je važan dokument i mislim da bi trebalo da pomogne turističkoj privredi u dijelu edukativnom, prosto da znaju kako da se ponašaju u određenim situacijama“, rekao je Milatović.
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dodala je da su se trudili da pojednostave protokole.
„Taksativno su predstavljene sve procedure i pravila koja su važeća u našoj zemlji, kao i sve trenutne epidemiološke mjere, koje su podložne promjenama. Na ovaj način, turistima je potpuno pojednostavljeno i objašnjeno kako da se ponaša ukoliko se dogodi da osjeti bilo kakve simptome bolesti ili se dokaže da za vrijeme boravka u Crnoj Gori ima infekciju“, precizirala je Borovinić Bojović
Prema njenim riječima, svi turisti koji se razbole od COVID-19 u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti mogu se liječiti o trošku države.
„U slučaju da im bude potrebno za povratak u svoju zemlju, PCR testiranje će se nesmetano i jednostavnim procedurama vršiti u Crnoj Gori“, rekla je Borovinić Bojović, dodajući da će svi hotelijeri ostaviti 10 odsto prostornih kapaciteta za slučaj smještanja oboljelih od koronavirusa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti