Crna Gora u kontinuitetu među TOP 5 najboljih turističkih destinacija

Već godinu dana za redom, u mjesečnim izvještajima koje objavljuje Evropska komisija za putovanja Crna Gora se nalazi među TOP 5 najbolje ocijenjenih turističkih destinacija Evrope.

Izvještaji Evropske komisije za putovanja zasnovani su na analizama više miliona recenzija koje posjetioci postavljaju na online platforme specijalizovane za putovanja, a uključuju ocjene iz četiri oblasti: ukupni doživljaj destinacije, sigurnost, održivost, te odnos cijene i kvaliteta.

U okviru TOP 5 najbolje ocijenjenih destinacija u najvećem broju mjesečnih izvještaja Crna Gora zauzimala je visoko drugo mjesto, dok se tokom jula našla na prvom mjestu najbolje ocijenjenih destinacija.

“Ovo je izuzetan uspjeh za našu zemlju. Treba imati u vidu da je Crna Gora, po ocjeni posjetilaca, prestigla brojne turističke destinacije Evrope među kojima se nalaze i značajne turističke velesile. Sigurni smo da će ovako dobri rezultati uticati i na unaprijeđenje destinacijskog imidža Crne Gore”, poručuju iz Nacionalne turističke organizacije.

Takođe, prema podacima Evropske komisije za putovanja o povećanju prosječne stope popunjenosti hotelskih kapaciteta i prihoda ostvarenih po sobi (ADR) u novembru 2022. godine u poređenju sa istim periodom 2019. godine, kod svih evropskih zemalja zabilježen je rast od preko 40% dok je u Crnoj Gori porast ADR-a iznosio čak 169%, što je svrstava na drugo mjesto evropskih zemalja sa najvećom stopom rasta ADR-a.

Iako su rat u Ukrajini, problemi u avio-saobraćaju i visoka inflacija imali negativan uticaj na planiranje putovanja, mjesečna istraživanja Evropske komisije za putovanja pokazuju da su evropske destinacije imale uspješnu ljetnju sezonu i da je vazdušni saobraćaj u Evropi tokom avgusta bio na nivou od 89% u poređenju sa 2019. godinom.

Evropska komisija za putovanja vodeća je evropska institucija za putovanja, a istovremeno i jedna od vodećih međunarodnih organizacija u sektoru turizma. Osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj Evropske komisije za putovanja jeste unapređenje turističkih politika na nivou Evrope i pozicioniranje Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti