Danski novinar u posjeti Crnoj Gori: Magični pejzaži ostavljaju bez daha

Danski novinar Søren Schultz Jørgensen u sklopu samostalne tronedjeljne biciklističke ture u zemljama Zapadnog Balkana boravi u Crnoj Gori u periodu od 23-28. maja.

Uz podršku Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i lokalnih turističkih organizacija Kotora, Cetinja i Plava danski novinar boravi u Crnoj Gori nakon čega će objaviti članke o biciklističkoj turi u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini  u prestižnim danskim medijima.

“Za mene je Crna Gora posebno fascinantna, jer ne samo da imate neke od najljepših pejzaža u Evropi koji ostavljaju bez daha, već i veoma, veoma snažnu istoriju i identitet – sve u jednoj maloj državi”

Novinar je tokom boravka u Perastu nakon obilaska Starog grada Kotora i upoznavanja sa gastro ponudom, imao priliku da obavi intervju sa predstavnicom turističke organizacije Kotora, Draganom Samardžić i turističkim vodičem, Dolores Bonić Fabian.

„Perast je zaista magično mjesto i predivno iskustvo koje ću pamtiti. Istorijska atmosfera i čista ljepota čine ovo mjesto nevjerovatnim! Poredeći sa  Kopenhagenom, gdje takođe dolazi veliki broj brodova za krstarenje, nadam se da ćete uspjeti da sačuvate i zaštitite čistotu i posebnost dragulja Bokokotorskog zaliva.”

Put je nastavio ka Cetinju gdje se susreo sa Bogdanom Marcanovićem, kovačem i prodavcem autentičnih suvenira i strastvenim biciklistom, Jovanom Gardaševićem, koji su ga upoznali sa značajnim dijelom istorije i dali preporuke u vezi biciklističkih ruta u Crnoj Gori.

„Cetinje je mjesto svjetske klase. Sva crnogorska istorija i duša spakovana je u ovaj mali, opušteni grad. Ovo malo mjesto me je oduševilo.  Uživao sam u vožnji predivnim ulicama.“

Po povratku sa puta pisaće tri članka o čitavom putovanju – ljudima, predjelima koje je istraživao i kulturama zemalja Zapadnog Balkana za dvije najveće danske novine i medijske kompanije, kao i biciklistički časopis.

Članci o ovom putovanju, zajedno sa fotografijama, biće objavljeni u novinama Politiken i odjeljku za putovanja u 13 regionalnih dnevnih novina pod vlasništvom medijske kompanije Jysk Fynske Medie, kao i magazina Cyklister pod vlasništvom Udruženja biciklista Danske, za koje se procjenjuje da imaju oko milion čitalaca.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti