Dijamant star milijardu godina prodan za 4,3 miliona dolara

Crni dijamant star milijardu godina, za koji se vjeruje da je najveći brušeni dijamant, prodan je za 4,3 miliona dolara.

Riječ je o 555,55-karatnom dragom kamenu pod nazivom The Enigma, koji je težak kao i prosječna banana. Prodan je na aukciji kuće RM Sotheby's, a novi vlasnik ga je platio kriptovalutom u vrijednosti od 4,3 miliona dolara.

O porijeklu dijamanta ima nekoliko teorija, a među njima je i ona koja kaže da ga je na Zemlju "donio" asteroid. Kupac je RIchard Heart, poznato ime u svijetu kriptovaluta, koji se "pohvalio" kupovinom putem Twittera gdje ga prati gotovo 200.000 ljudi. Također, otkrio je će promijeniti ime dijamanta čim bude dostavljen te da će se zvati "HEX.com diamond" po blockchain platformi koju je on osnovao.

The Enigma je karbonado, jedan od najtvrđih oblika prirodnog dijamanta, ali je i ekstremno rijedak. Pronalaze se samo u Brazilu i Centralnoafričkoj Republici. S obzirom da sadrže osbornit, mineral koji se nalazi samo u meteorima, vjeruje se da dijamant potiče iz svemira.

Aukcijska kuća Sotheby's je saopštila da se radi o "jednom od najrjeđih kosmičkih čuda poznatih ljudskoj vrsti, koje je staro milijardu godina".

Crni dijamanti su obično stari između 2,6 i 3,2 milijarde godina, što znači da su stariji od dinosaura. Zemlja je stara oko 4,65 milijardi godina.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti