Direktorica Ana Vujošević predstavila rezultate Uprave za inspekcijske poslove na tematskoj sjednici Vlade Crne Gore

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević prisustvovala je tematskoj sjednici Vlade Crne Gore organizovanoj od strane premijera Dritana Abazovića u NP Biogradska Gora.

Kako je tema sjednice bila tekuća turistička sezona direktorica je iskotristila priliku da saopšti rezultate Uprave za inspekcijske poslove.

Naglasila je da Uprava za inspekcijske poslove tokom svog redovnog rada kroz 24 inspekcije bilježi odlične rezultate tokom cijele godine ali da isti dolaze u poseban fokus tokom ljetnje i zimske sezone.

Javnosti je opšte poznato da je u toku pojačani inspekcijski nadzor u 6 primorskih opština u kom učestvuje 5 inspekcija od 3. jula u trajanju od 60 dana. U prvih 20 dana pojačanog nadzora ovih 5 inspekcija izvršilo je 3.167 inpsekcijskih nadzora , utvrđeno je 2.084 nepravilnosti, donijeto 390 ukazivanja, izdato 3.013 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.341.930 eura.

Pored ovih 5 inspekcija, za isti izvještajni period (20 dana), ukupno sa ostalim inspekcijama Uprave za inspekcijske poslove izvršeno je 7.483 inpskecijskih nadzora , utvrđeno 4.344 nepravilnosti, pri čemu je izdato 6.174 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2.724.950 eura. Bilo je 857 ukazivanja, što govori o poštovanju jednog od osnovnih načela inspekcijskog nadzora, načelu preventivnosti, izjavila je direktorica Vujošević.

Istakla je da su ovako dobri rezultati proizvod određenih kadrovskih rješenja, analitičnog i sistematskog rukovođenja ovim organom od aprila 2021. godine, detaljne pripreme za sezonu kroz objavljivanje kontrolnih listi, nastavka dobre prakse uvođenja dežurstava i pripravnosti za sve službenike Uprave, ne samo za one na terenu već i za one u Upravi. Takođe, kontinuiran rad, analiza stanja na terenu iz prethodnih sezona, usmjerenje resursa na suzbijanje ključnih oblika sive ekonomije i ostalih neregularnosti bez selektivnosti kao i jednoobrazan pristup subjektima nadzora, temelji su kvalitetnog rada i postignutih rezultata.

Na sjednici je naglasila i da, rukovodeći se osnovnim načelima, neće dozvoliti da se manifestuje rad bez odobrenja o kojoj god oblasti da je riječ. Dok god je na snazi, poštovaće se i odredba Zakona o unutrašnjoj trgovini kojom se definiše neradna nedelja i državni i drugi praznici, a u prilog tome govori i činjenica da je u ovih 20 dana u 6 opština zatvoreno 56 objekata. Poštujući senzibiltet onih najmlađih i najranjivijh kategorija posebna pažnja ove turističkesezone je na radnom angažovanju maloljetnih lica, rezultat ovih aktivnosti su 70 prekršajnih naloga u iznosu od 50.200 EUR.

Vujošević je zaključila da statistika ne može obuhvatiti sve, te da se indirektni rezultati mogu vidjeti kroz poštovanje zakonskih propisa, da svi oni subjekti nadzora koji poštuju propise direktno doprinose povećanju budžeta i to je ona indirektna aktivnost Uprave za inspekcijske poslove i ostalih organa koji učestvuju u sezoni.

Iskoristila je priliku da se zahvali svim odgovorni privrednicima,bez obzira o kojoj oblasti se radi, i kojom oblašću se bave, kao i kolegama iz Uprave prihoda i carina, Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Uprave policije, Nacionalnih parkova, Ministarsva unutrašnjih poslova i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Posebnu zahvalnost izrazila je prema svom timu, svojim najbližim saradnicima, inspektorima koji su na terenu, odvojeni od svojih porodica, koji u ovim vremenskim uslovima postižu i 5 inspekcijskih nadzora dnevno, kao i svojim najbližim saradnicama iz kabineta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti