10 dječijih zapovjesti roditeljima

Američki psiholog Kevin Leman, autor preko 40 knjiga, sastavio je spisak od 10 poruka koje savjetuje roditeljima da uvijek imaju na umu, a za vas su ih preveli autori sajta roditelji.me. Koja vam se od njih najviše sviđa?

 1. Moje ruke su male, molim vas ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje noge su male, molim vas usporite da bi mogla/mogao da vas pratim.

 

 2. Moje oči ne gledaju na svijet kao vaše, dozvolite mi da istražujem bezbjedno. Ne ograničavajte me bespotrebno.

 

 3. Posao će uvijek biti tu. Ja sam mali/mala samo kratko – molim vas nađite vremena da mi objasnnite na koji način funkcioniše ovaj divan svijet, i radite to sa zadovoljstvom.

 

 4. Moja osjećanja su krhka i nježna – molim vas odgovorite na moje potrebe, nemojte me grditi po cijeli dan (ni vi ne biste željeli da vas neko stalno grdi zbog vaše radoznalosti). Odnosite se prema meni onako kako biste voljeli da se drugi odnose prema vama.

 

 5. Ja sam vaš specijalni dar, i tako me i shvatite. Dozvolite mi da odgovaram za svoje postupke, dajte mi smjernice koje će mi pomoći kroz život i vaspitavajte me uz puno ljubavi.

 

 6. Potrebno mi je vaše ohrabrivanje da bih rastao, ali ne i hvaljenje. Budite oprezni sa kritkovanjem, zapamtite da treba kritikovati moje postupke, a ne  mene kao osobu.

 

 7. Dozvolite mi da sam donosim odluke. Dozvolite mi da pogriješim.  Tako ću jednog dana biti spreman da donesem ispravne životne odluke.

 

 8. Molim vas nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da svojim zalaganjima nijesam ispunio vaša očekivanja.  Znam da je teško, ali molim vas nemojte me upoređivati sa mojim bratom ili sestrom.

 

 9. Molim vas nemojte se plašiti da odete negdje na vikend zajedno. I djeci je potrebno da se malo odmore od roditelja kao što i roditelji trebaju odmor od djece. To je uostalom i način da pokažete nama djeci da je vaš brak nešto posebno.

 

10.  Molim vas, volite me i onda kada iznevjerim vaša očekivanja.

Izvor: roditelji.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti