„Dogvil“ po istoimenom filmu i tekstu Larsa fon Trira u ponedeljak između crkava

U ponedjeljak, 10. avgusta, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava završava dramski program 29. festivala izvođenjem predstave „Dogvil“, po istoimenom filmu i tekstu Larsa fon Trira, a u režiji Kokana Mladenovića. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog kulturnog centra iz Novog Sada, Mikser hausa iz Beogarda i Doma omladine iz Pančeva.

U najavi predstave je naglašeno: “Autore pozorišne predstave Dogvil najviše zanima specifična psihologija izolacije, koja dugoročno ostavlja posljedice na svakog pojedinca u izolovanoj zajednici. Jesmo li se, decenijama izolovani od normalnog života, nakon ratova, sankcija i zabluda pretvorili u stanovnike Dogvila? Treba li nam pomoći, ili nas se plašiti? Jesmo li u stanju da ikada više budemo dio normalnog sveta? Postoji li, uopšte, taj „veliki svijet“, ili se i on, poput nas, pretvorio u jedan globalni Dogvil? Gdje su međe između empatije, razumijevanja, moralnosti i nagonske samoodbrane od zla? Ova granična stanja društvenog ponašanja i individualne psihologije prati forma izvedbe, koja se upravo kreće tankom linijom između koncerta i pozorišne predstave”.

Idejni tvorac predstave Marko Grubić biće autor muzike za predstavu „Dogvil”. On je rekao da je zamisao da predstava bude forma koja će sjediniti koncert, pozorišnu predstavu i film: “Nakon desetina komponovanih muzika za razne predstave, uglavnom institucionalnih, imao sam ideju da napravim nešto što izmiče iz te vrste organizacije. Tako sam dobio ideju da napravim nešto između koncerta, predstave i filma, da to ne bude predstava s mnogo muzike, nego da je zaista na granici ova tri predstavljanja. Razmišljao sam ko bi mogao to da režira, i to je bio Kokan Mladenović. Pozvao sam ga, pitao ga šta bi on u takvoj formi želeo da režira, a on mi je poslao tri teksta. Izabrao sam „Dogvil” jer je to zaista izuzetan tekst, milion nivoa kojima čovek može da se zabavi na ova tri načina koja ćemo mi u osnovi primeniti”.

U predstavi igraju Branimir Trifunović, Milica Majstorović i Tamara Aleksić. Muziku kompozitoraMarka Grubića uživo izvodi Vrooomu sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kisvani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, lupovi).

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti