Druga osnovna škola ugostila predstavnike Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju

Predstavnici Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju (EFEE) posjetili su naš grad i Drugu osnovnu školu 28. i 29. novembra.

Razlog posjete je održavanje Stručnog skupa na temu "Liderstvo i kultura inovacija u školama u Crnoj Gori i okruženju". Misija EFEE federacije je poboljšanje kvaliteta nastave i upravljanja školama kroz evropsku saradnju i dijalog. Vizija EFEE federacije je podizanje svijesti i povećanje posvećenosti agendi evropske politike, uticaj na evropsku politiku, dijalog sa sindikatima, umrežavanje i glas država članica na nivou Evropske unije.

Konferencija na temu „Promocija efektivnog i inovativnog modela upravljanja u sektoru obrazovanja nakon COVIDA-19“, održana je u hotelu „Avala“ u Budvi, 28. novembra 2023. godine. Ovaj događaj organizovali su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije, Sindikat prosvjete, Evropska federacija poslodavaca u obrazovanju (EFEE) i Evropski sindikat prosvjete. Među govornicima na Konferenciji istakao se Vid Lajović, učenik odjeljenja IX3, koji je o školskom životu i učenju govorio iz perspektive đaka.

U srijedu, 29. novembra, više od 30 učesnika iz različitih zemalja Evrope imali su priliku da razmijene iskustva o saradnji ministarstava, škola i sindikata u oblasti obrazovanja. Događaj je nastavljen posjetom našoj školi. Nakon što su gosti obišli školu, u zbornici je realizovan okrugli sto. Okruglom stolu su, iz JU "Druga osnovna škola", prisustvovali zaposleni i učenici: direktorica Nataša Radonić, zamjenica direktora Stanislava Rajković, profesorica engleskog i italijanskog jezika Branka Bulatović, psihološkinja Sonja Radović, učenice IX4 Miona Maslak i Nina Pešić i učenik IX3 Vid Lajović.

Posjeta Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju je bila prilika da se razmijene mišljenja i iskustva evropskih praksi u pogledu efektivnih i inovativnih upravljanja u obrazovanju, ali i da se razmotre pitanja jednakosti, inkluzivnosti škola, podrške učenicima, inovacija u obrazovanju, digitalizaciji, kao i o iskustvima o pedagoškom radu nastavnika za vrijeme pandemije i po povratku učenika i nastavnika u učionice. Takođe, ovaj događaj je bio prilika za povezivanje nastavnika i drugih profesionalaca iz oblasti obrazovanja i planiranje budućih zajedničkih aktivnosti.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti