Dubrovnik više "nije u modi": Britanski Telegraph ističe da ovaj grad trebate posjetiti prije smrti

Britanski Telegraph predstavio je listu destinacija za 2023. godinu koje svakako trebate posjetiti prije smrti, a zanimljivo je da je popularna destinacija iz susjedstva - Dubrovnik - zamijenjen novom.

"Ono što je nekada bila nasumična gomila poželjnih destinacija i tura, koja vam se vrtila u glavi, sada je 'The Travel Bucket List' – niz avantura kroz koje biste trebali proći prije nego što umrete", navodi The Telegraph, a prenosi klix.ba

Pojašnjavajući šta se sve treba naći na takvoj listi ističu da bi trebali uključiti "druženje" s nekim od velikih svjetskih gradova, uvid u drevni Egipat ili krstarenje do Antarktika.

"Vremena se mijenjaju, raspoloženja se mijenjaju, a ono što je bilo održivo čak i prije nekoliko godina može odjednom postati zastarjelo", navode uz listu koja pronalazi zamjene za dosad "It" destinacije koje su privlačile najviše posjetilaca.

Tako Telegraph navodi da Dubrovnik više nije u modi, a da je na njegovo mjesto došao Split.

Uspon najhvaljenijeg hrvatskog grada u posljednjoj deceniji bio je gotovo okomit. Dubrovnik je 2011. godine privukao oko 600.000 posjetilaca. Do 2019. godine povukao je 1,5 milion. Igra prijestola je odigrala značajnu ulogu u ovome, naravno, svojim dramatičnim objektivom koji je srednjovekovne zidina grada učinio velikom zvijezdom hit serije", tvrde u tekstu.

Naglašavaju da su takve brojke previše za grad čiji broj stanovnika ima samo 43.000, a da ako želite pomoći u "ublažavanju ovog pritiska" dok još istražujete Hrvatsku "prepunu istorije i jadranskog šarma", pogledajte na sjeverozapad.

"Nekih 230 kilometara sjeverozapadno, zapravo – do Splita, gdje barovi s obale gledaju na dalmatinsko ostrvo Brač, a Dioklecijanova palata pamti rimskog cara koji je grad nazivao domom, ali bez scena gužve na svakom drugom uglu", navodi se.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti