EU COVID potvrda u potpunosti funkcionalna

U odnosu na nejasnoće koje su se posljednjih dana pojavile u medijima vezano za EU COVID potvrde i aplikaciju SafeGoCG, Ministarstvo zdravlja objavljuje pojašnjenje u cilju pružanja blagovremenih i preciznih informacija u vezi prelaska na novi Sistem.

U samo nekoliko koraka preko portala www.ezdravlje.me građani Crne Gore od decembra prošle godine, mogu zatražiti digitalnu EU COVID potvrdu ako su vakcinisani, imaju negativan test ili su prebolovali COVID-19. Važno je napomenuti da od kraja oktobra prošle godine i osiguranici koji nisu registrovani kod izabranog doktora, mogu koristiti portal eZdravlje.me

Potvrda koja građanima Crne Gore olakšava slobodu kretanja i u zemlji i inostranstvu, može se koristiti u svim zemljama koje su članice EU COVID sistema i verifikovati u skladu sa pravilima tih zemalja.

Građani potvrdu mogu zatražiti i u papirnoj/digitalnoj formi kod izabranog ljekara i na vakcinalnim punktovima.

Povezivanje sa EU COVID sistemom je uspješno završeno i Crna Gora je sada dio tog sistema. S tim u vezi je, zbog povećanog broja upita građana, još jednom važno istaći da su nacionalne COVID potvrde prestale da budu validne i zamijenjene su EU COVID potvrdama.

Mobilna aplikacija SafeGoCG koja omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim drugim zemljama koje su pristupile EU COVID platformi - je u finalnoj fazi testiranja. Testna verzija ove aplikacije je postavljena na PlayStore, s ciljem prikupljanja što više utisaka i iskustava korisnika i u svrhu njenog testiranja. Takođe i kako bi se uštedjelo na vremenu u procesu odobravanja aplikacija od strane Google. Dok je trajao proces odobravanja radilo se na dodatnim, planiranim funkcionalnostima, koje su sada razvijene i biće uskoro dostupne u zvaničnoj finalnog verziji.

Iako zvanično obavještenje Ministarstva zdravlja da je SafeGO CG mobilna aplikacija spremna za upotrebu nije nikada izdato, za svaku pohvalu je činjenica da je više od 1000 korisnika pokazalo interesovanje i koristilo testnu verziju aplikacije.

Korisnici Android operativnog sistema aplikaciji svakodnevno mogu pristupiti i prijaviti eventualne probleme. Svi do sada uočeni problemi su revidirani, a aplikacija unaprijeđena da odgovara zahtjevima i potrebama korisnika, što će biti vidljivo nakon odobrenja od strane Google-a. Nakon finalnih dorada aplikacija SafeGoCG biće i zvanično spremna za komercijalnu upotrebu, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni.

Mobilna aplikacija SafeGO CG će se koristiti za provjeru validnosti potvrda putem verifikacije QR koda, kao i za provjeru validnosti potvrde u odnosu na destinaciju u koju korisnik putuje. Ona će uz to omogućiti čuvanje COVID potvrda u digitalnoj verziji - tzv. “novčaniku“ mobilne aplikacije.

Potvrda se može učitati skeniranjem QR koda sa papira ili drugog uređaja, ili preuzimanjem sačuvanog PDF-a koji je dostavljen na email. Za korisnike iOS operativnog sistema aplikacija je trenutno u proceduri objavljivanja na App Store-u, i očekujemo da će u naredne tri sedmice biti dostupna za testiranje, prijavu problema, a potom i korišćenje na iOS uređajima. O završetku ovog procesa i dostupnosti aplikacije korisnicima - Ministarstva zdravlja će blagovremeno obavijestiti građane.

QR kod se može verifikovati isključivo kroz mobilne aplikacije koje se oslanjaju na EU COVID platformu. Dakle, građani ne mogu koristiti običnu kameru koju imaju na svojim telefonima ili QR skener za provjeru koda.

Prilikom prvog logovanja u aplikaciju, neophodno je da korisnik kreira PIN – četvorocifreni broj koji će sam izabrati, i koji će biti pristupna šifra koju će korisnik unositi svaki put kada bude otvorio aplikaciju. Funkcija PIN-a je da dodatno osigura potvrdu i lične podatke korisnika od zloupotrebe. Kod uređaja koji to podržavaju, korisnik za logovanje u aplikaciju pored PIN-a, može aktivirati korišćenje Face/Touch ID-a.

Kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe zdravstvenih i ličnih podataka, i u svrhu čuvanja potvrde u mobilnoj aplikaciji, građani će uz potvrdu dobiti i šestocifreni kod - TAN, koji korisnik dobija putem SMS poruke prilikom izdavanja potvrde i isključivo je vezan za preuzetu potvrdu. Kod je validan 72 sata i nakon prve upotrebe ili tri neuspjela pokušaja postaje nevalidan. Da bi dobio novi kod, korisnik mora preuzeti novu potvrdu sa portala ezdravlje.me, odnosno od ljekara ili na vakcinalnom punktu.

Takođe, važno je napomenuti da je uočeno iz logova korišćenja aplikacije da gradjani nerijetko unesu pogrešnu email adresu, pa apelujemo da se ista dva puta provjeri prije slanja zahtjeva.

Crnogorska aplikacija građanima Crne Gore omogućava provjeru validnosti potvrde po pravilima zemlje u koju putuju, a dio je EU COVID platforme.

Ministarstvo zdravlja radi na zaštiti i unapređenju zdravlja i sigunosti stanovništva, stoga nam je cilj da aplikacija SafeGoCG bude dovedena na nivo najvišeg kvaliteta, zašta nam je važna i neophodna povratna informacija od svih korisnika u ovoj fazi testiranja.

Molimo građane koji su preuzeli potvrdu prije 13.01.2022, da opet preuzmu potvrdu u slučaju da putuju van zemlje, a zbog prijavljenih problema koji su vezani za ime i prezime građana, kao i za potvrde za građane vakcinisane kineskom vakcinom.

Takođe, „help desk“ koji je uspostavljen radi lakše i jednostavnije komunikacije sa građanima, sada je operativan i pozivamo sve da nam probleme, pitanja i nejasnoće šalju na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Autor: Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti