Evropska komisija za putovanja: Najveći minus u Crnoj Gori

EVROPU je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 odsto manje međunarodnih turista nego u istom periodu lani, dok se u cijeloj 2020. zbog novog talasa pandemije i zatvaranja očekuje pad tih dolazaka od oko 60 odsto, a vraćanje obima putovanja na nivo prije pandemije predviđa se do 2024. godine.

To se ističe u novom izvještaju Evropske komisije za putovanja-ETC (European Travel Commission) pod nazivom "Europski turizam 2020-trendovi i izgledi", a prenosi index.hr. U izvještaju se napominje i da novi talasi  pandemije, zaključavanja zemalja, pad povjerenja potrošača i privredna  recesija i dalje umanjuju izglede evropskog turizma za oporavak. Za razliku od povratka ukupnog pretpandemijskog obima putovanja do 2024., nešto optimističnija predviđanja u tom izvještajui odnose se na domaća putovanja - unutar Evrope i njezinih pojedinih zemalja - koja bi se vjerovatno trebala brže vratiti, odnosno dostići nivo iz 2019. u 2022. i 2023. godini.

Najveći minusi na Kipru, u Crnoj Gori i Rumuniji

U izvještaju se upozorava i da su udari pandemije koronavirusa na turizam u Evropi "gotovo bez presedana i u opsegu i u trajanju" jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 odsto, pri čemu su Kipar i Crna Gora u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 odsto, što se pripisuje njihovoj većoj zavisnosti o stranim turistima.Slijedi Rumunija, u kojoj su međunarodni
turistički dolasci pali za 80 odsto, dok je relativno manji pad zabilježila Turska, od 77 odsto, ali uz napomenu da će se njen turizam takođe tromo oporavljati zbog velikog oslanjanja na turiste s dalekih
tržišta. U grupi zemalja s padom dolazaka stranih turista iznad 70 odsto ove su godine i Portugalija te Srbija, s minusima od po 74 odsto, a lošiji učinak je i kod ostrvskih destinacija, Islanda i Malte s minusima od 71 odsto, što se objašnjava njihovim geografskim položajem i strogim graničnim ograničenjima.

Hrvatska među zemljama s najmanjim padom dolazaka stranih turista

Hrvatska je u tom izvještaju po podacima za prvih osam odnosno devet mjeseci na svim ljestvicama među prvih pet-šest zemalja s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista.Tako je za prvih osam, odnosno devet mjeseci na šestom mjestu u Evropi, s oko 50 odsto manje noćenja stranih turista u odnosu na isto razdoblje 2019.Prva na listi zamalja s najmanjim padom noćenja stranih turista, od oko 30 odsto, je Austrija, koja je, objašnjava se, početkom godine privukla dosta turista u vrijeme skijanja i zimskih odmora.Od Hrvatske tek nešto manji pad noćenja stranih turista, od blizu 50 odsto, zabilježile su još Danska, Njemačka, Letonija i Monako, dok je u tzv. ljetnoj sezoni hrvatski turizam na još boljem, četvrtom mjestu, iza opet prve Austrije, zatim Belgije i Bugarske.

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti