Fabris: Ne možemo očekivati veliki skok životnog standarda

Ove godine ne možemo očekivati veliki skok životnog standarda, kazao je viceguverner Centralne banke Nikola Fabris za Atlas TV. Da nije bilo garancija za Kombinat aluminijuma Podgorica KAP i izvršnih presuda budžetski deficit, kako kaže Fabris, u prethodnoj godini iznosio bi svega jedan odsto. On je istakao da se dobar trend naplate javnih prihoda nastavlja i dadaje da je samo u januaru ove godine naplaćeno 28 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

 

Ove godine životni standard crnogorskih građana neće biti drugačiji u odnosu na prošlogodišnji.

“Ukoliko neko očekuje da ćemo imati drastičan skok životnog standarda, moj odgovor je sigurno da nećemo imati neki veliki skok životnog standarda. Mi imamo tendenciju poslednjih godina da imamo vrlo malo poboljšanje životnog standarda iz godine u godinu i mislim da će se tako nešto desiti i ove godine“, kazao je Fabris.

Gostujuči u emisiji U raljama života, Fabris je kazao i da će budžetski deficit za 2013. iznositi oko četiri odsto. Međutim, ukoliko od tog procenta oduzmemo garancije za KAP i izvršne presude, budžetski deficit bi bio, naglašava Fabris, svega jedan odsto BDP-a.

“To bi bilo jedno od, slobno mogu reći, najboljih ostvarenja i u regionu i u Evropi. Ako nastavimo tu tendenciju koju smo započeli prethodne godine mi mislimo da imamo mogućnost da krenemo da postepeno smanjujemo učešće našeg javnog duga“, istakao je on.

Tome u prilog idu i preliminarni podaci iz januara o naplati javnih prihoda.

“U januaru ove godine naplaćeni su javni prihodi za čak 28 odsto više u odnosu na januar 2013. A u januaru 2013. imali smo, ako se ne varam, rast od 10 odsto u odnosu na januar 2012“, dodao je Fabris.

Novinare je zanimalo i da li nas projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare vodi u dužničko ropstvo. Fabris kaže da Crna Gora nije blizu dužničkog ropstva ali da je blizu granice zaduženosti od 60 odsto koja je predviđena Mastrihtskim sporazumom.

“Mi se nalazimo blizu te granice. Znači, prema procenama, na kraju 2013. godine naš javni dug je 57 odsto BDP-a. Ukoliko gradnja autoputa bude finansirana kao javni dug, onda sasvim sigurno da ćemo mi prevazići tu granicu. Međutim, treba imati u vidu da što se tiče gradnje autoputa da su to izuzetno povoljni finansijski uslovi i da oni neće prekomerno opteretiti budžet, a u svakom slučaju određenih opterećenja budžeta će biti“, naglasio je on.

On smatra da će izgradnja autoputa i drugog bloka Termoelektrane uticati na povećanje BDP-a.

“Sasvim je sigurno da će tako velike investicije uticati na rast BDP-a. Međutim, u kojoj meri će uticati to je u ovom trenutku teško kvantifikovati, pre svega zbog toga što ne znamo koliko će biti učešće i domaće građevinske operative i koliko će biti učešće domaćih radnika“, rekao je Fabris.

Fabris je ponovio i da nije realno da se između Crne Gore i Srbije uspostavi direktni platni promet, zbog različitih valuta. (Atlas TV/Bankar.me)

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti