Festival “Grad teatar” pristupio prestižnoj Evropskoj asocijaciji festivala

U srijedu, 2. juna, održana je redovna Skupština Evropske asocijacije festivala (EFA), u Briselu, sa ciljem odobravanja  pristupa novim članovima.

Evropska asocijacija festivala objedinjuje ugledne muzičke, plesne, pozorišne i multidisciplinarne umjetničke festivale iz Evrope i svijeta, pa je za pristupanje neophodna preporuka aktivnog člana EFA-e, što je “Grad teatar” ostvario.

Nakon predstavljanja programa 33. i 34. festivala, glasovima članova Borda direktora, odlučeno je da festival “Grad teatar” ispunjava sve uslove i kriterijume za pristup zajednici najpoznatnijih evropskih i svjetskih festivala.

Festival “Grad teatar” je jedini festival iz Crne Gore koji je pristupio ovoj zajednici, dok su iz regiona tu: “Dubrovačke ljetne igre” i Ohridski festival.

Evropsko udruženje festivala (EFA) osnovano je u Ženevi 1952. godine, na zajedničku inicijativu uglednog dirigenta Igora Markeviča i velikog filozofa Deni de Ružmona. Danas EFA broji oko 100 pojedinačnih članova - muzičkih, pozorišnih, plesnih i interdisciplinarnih festivala - kao i nacionalna festivalska udruženja i kulturne mreže u više od 40 zemalja.

Članovi EFA su ključni element koji čini ovo udruženje otvorenim, uticajnim, međunarodnim mjestom za bilo koji festival koji želi da bude dio veće festivalske zajednice.

Misija Evropske asocijacije festivala je da ujedini i predstavlja festivale svojih članova širom Evrope i svijeta doprinoseći umjetničkom životu Evrope. Glavna uloga EFA-e je da poveže organizatore festivala kako bi informisali, inspirisali i obogatili festivalski program. Osnovana je kako bi se premostila udaljenost između organizacija i svih vrsta zainteresovanih strana, kao i za stvaranje veza, a u cilju obogaćivanja umjetničke ponude festivala.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti