Fizioterapeuti upozoravaju da vježbanje mora postati svakodnevna rutina

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore upozorilo je javnost da vježbanje mora postati svakodnevna rutina za građane 2014. godine.

Iz tog udruženja je saopšteno da je pokretljivost tijela važan faktor u prevenciji bolesti.

"Redovna fizička aktivnost umanjuje stres i olakšava obavljanje aktivnosti dnevnoga života. Većina ljudi, posebno mladih, sve je sklonija sjedenternom načinu života uz televizor, kompjuter, telefon, što dovodi do gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, osteoporoze i drugih bolesti", saopšteno je iz Udruženja fizioterapeuta.

VEZAN TEKST: Fizioterapija u našem gradu

Fizioterapeuti upozoravaju da su, u novije vrijeme, bolesti srca i krvnih sudova, vodeći uzrok umiranja i bolničkog liječenja u Crnoj Gori. Na drugom mjestu su maligne bolesti.

"Navedena oboljenja uzrokuju značajan broj potencijalno izgubljenih godina života, kao i značajno povećanje vrijednosti stope privremene i trajne invalidnosti", saopšteno je iz Udruženja fizioterapeuta. 

Kako bi sačuvali zdravlje, fizioterapeuti preporučuju odraslim osobama minimalno pola sata lagane fizičke aktivnosti, poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pet dana u nedjelji. Alternativno se preporučuje dvadeset minuta aktivnosti koja ubrzava rad srca tri dana sedmično.

"Odrasli treba da održavaju svoje mišiće. Preporučuje se trening snage, na primjer podizanje tegova, sklekovi, čučnjevi,najmanje dva puta sedmično", predlažu fizioterapeuti.

Iz Udruženja fizioterapeuta dodaju da je djeci i mladima do 18 godina starosti, za pravilan rast i razvoj, svakodnevno neophodna jednosatna fizička aktivnost .

Starijima preko 65 godina, savjetuje se po dvadeset minuta umjerene fizičke aktivnosti, pet dana u sedmici. 

Cijelo saopštenje je dostupno za download na linku ispod. Foto: Jugoslav Belada Izvor: cdm

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti