Fizioterapija u našem gradu

Fizioterapija u našem gradu

Kako se bliži Međunarodni dan fizioterapeuta– 8. Septembar, pričali smo sa Zdravkom Filipovićem– Giletom podpredsjednikom Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, i poznatim zdrastvenim radnikom sa ordinacijom u Mediteranskom Sportskom Centru:

 

S obzirom na trendove u oblasti zdravlja i bolesti kod nas i u svijetu, potrebe za fizioterapeutima će biti sve veće. Budućnost će biti privatna praksa koja je već uveliko prisutna kod nas. Nelojalna konkurencija nije zdrava konkurencija i može naškoditi zdravlju naše nacije. Neka ovo bude poziv građanima da se dobro paze pri odabiru svog fizioterapeuta, jer ima nekoliko razloga zašto. Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, kao strukovna organizacija, ima glavnu ulogu pri tome, jer građani preko Udruženja mogu saznati "kakav je ko", u smislu kvaliteta pružanja usluga i naravno da li je određeni fizioterapeut adekvatan za to.
 
Fizioterapeuti u svom radu koriste fizikalne metode u cilju unapređenja, održavanja i uspostavljanja zdravlja i funkcionisanja ljudi sa različitim potrebama i problemima nastalim uslijed bolesti, povreda, starenja i  neaktivnosti. 
U svom radu fizioterapeut pokazuje svoje znanje i vještine, svoju sposobnost komunikacije, senzibilnost, toleranciju i sposobnost rada u timu. Raznovrsnost korisnika fizioterapije i uslova u kojima radi fizioterapeut čini ovu profesiju podsticajnom i nudi mogućnosti za razvoj karijere.

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore je osnovano 20. aprila 2013.g. kao strukovna organizacija fizioterapeuta. Udruženje čine samo zdravstveni radnici, državljani Crne Gore i strani državljani koji imaju boravišnu i radnu dozvolu u Crnoj Gori, koji imaju završenu stručnu kvalifikaciju: Specijalista primijenjene fizioterapije (Spec.App), Bečelor primijenjene fizioterapije (BApp), Viši fizioterapeut i Srednji fizioterapeut (fizioterapeutski tehničar).


Ciljevi Udruženja su:

 1. Zaštita interesa fizioterapeuta,

 2. Poboljšanje statusa fizioterapeuta,

 3. Učlanjenje u Svjetsku i Evropsku konfederaciju za fizikalnu terapiju (WCPT, ER-WCPT),

 4. Podsticanje visokih standarda obrazovanja i standarda fizikalne terapije,

 5. Podsticanje naučno-istraživačkog rada,

 6. Podsticanje komunikacije i razmjene informacija među fizioterapeutima,

 7. Organizovanje Kongresa i ostalih stručnih okupljanja,

 8. Predstavljanje fizikalne terapije stručnoj i široj javnosti,

 9. Iniciranje i učestvovanje u javnim raspravama od uticaja na zdravlje populacije,

10. Saradnja sa nacionalnim i internacionalnim organizacijama,

 11. Preuzimanje svih zakonskih akata neophodnih za razvoj Udruženja,

12. Razvijanje administrativnog sistema.

Organizacija našeg Udruženja se zasniva na opštinskim i regionalnim odborima, tako da svaki grad u Crnoj Gori ima svoj opštinski odbor a više gradova čine regionalni odbor. 

Bliži se 8. septembar - Međunarodni dan fizioterapeuta. Tog dana ćemo prema našoj unutrašnjoj organizaciji u svakom gradu u isto vrijeme razgovarati sa građanima i dijeliti materijal o našoj djelatnosti i fizioterapiji kao struci.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti