“Fokus evropskih destinacija biće promocija odgovornog putovanja“, poručeno na sastanku radnih grupa ETC-ja

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG) uzeli su učešće u radu devetog godišnjeg sastanka Evropske komisije za putovanja (ETC), u okviru radnih grupa Market Intelligence, Marketing i Chapter Earth, koji su se održali u periodu od 7. do 9. februara tekuće godine u Atini.

Događaju je prisustvovalo preko 100 delegata iz oblasti marketinga, istraživanja i održivog turizma u okviru nacionalnih turističkih organizacija Evrope, kao i predstavnika ETC partnera i eksperata, a otvorili su ga predstavnici ETC-ja i Nacionalne turističke organizacije Grčke, koja je ujedno i domaćin. Godišnji sastanci radnih grupa usmjereni su na raspravu o implementaciji i rezultatima istraživačkih i marketinških aktivnosti.

Ispred NTO CG su ovom prilikom poručili da sastanci pružaju jedinstvenu priliku za upoznavanje sa najnovijim trendovima i ujedno predstavljaju izvanrednu platformu za razmjenu znanja i najboljih praksi u turizmu uz povezivanje i umrežavanje sa kolegama iz drugih nacionalnih turističkih organizacija, kao i ostalih partnera ETC-ja.

Tokom događaja i paralelnih sesija ETC radnih grupa, učesnicima su predstavljena istraživanja koja će se sprovesti u 2025. godini, kada je planirano da se dosadašnja baza istraživanja ETC-ja i zemalja članica proširi za dodatna dva: "Uticaj vještačke inteligencije na turizam u Evropi"“ i "Istraživanje novih tržišta i specijalizovanih segmenata". U okviru Marketing radne grupe predstavljen je Izvještaj o marketing programu za 2023. godinu, Marketing program za 2024. godinu, Marketing benchmark destinacija u 2023. godini, kao i pregled učinka ekspertskih radnih grupa.

Prema najnovijim podacima ETC-ja, prioriteti za putovanja u Evropu u 2024. godini biće bezbjednost destinacije i pristupačne cijene. Turizam u Evropi očekuje obećavajuća ali i izazovna 2024. godina, u kojoj će se zahtijevati da turistička industrija upravlja potražnjom uz prihvatanje odgovornih i održivih praksi.

Podsjećamo, ETC je osnovana 1948. sa sjedištem u Briselu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti