Francuski hotelijeri tužili Airbnb

Brojni gradovi ne samo u Francuskoj nego i u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova i dovodi do iseljavanja iz istorijskih gradskih središta koji tako ostaju bez stalnih stanovnika jer se stanovi prenamjenjuju za kratkoročni najam.

 

Francuski sud obratio se za mišljenje Sudu EU-a zbog tužbe francuskih hotelijera, koji smatraju da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju i koji traže da se uvedu ograničenja za njegovo poslovanja prema zakonu o posredovanju nekretninama.

 

 

 

Registruj se na AirBnB preko ovog Linka

 

 

PODLIJEŽE DIREKTIVI O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI

Airbnb je u Evropi registrovan u Irskoj, sa sjedištem u Dablinu.

Istražni sudija jednog pariškog suda odlučio je uputiti Sudu EU-a pitanja kako bi se utvrdilo primjenjuje li se na usluge koje društvo Airbnb Ireland pruža u Francuskoj, putem elektronske platforme kojom se upravlja iz Irske, direktiva o elektronskoj trgovini i protive li se tomu restriktivna pravila u vezi s obavljanjem djelatnosti posredovanja nekretninama u Francuskoj, propisana Hoguetovim zakonom. Tzv. Hoguetov zakon predviđa niz preduslova koje moraju ispuniti preduzetnici i firme koji se bave posredovanjem nekretnina.

Usluge informacionog društva regulisane su direktivom o elektronskoj trgovini prema kojoj jedna zemlja članica nema pravo ograničavati poslovanje firmi registrovanoj u drugoj članici. Nezavisni advokat Maciej Szpunar predlaže Sudu da na postavljeno pitanje odgovori da je riječ o uslugama informacionog društva.

Nezavisni advokati su posebnost Suda EU-a. Mišljenje nezavisnog advokata ne obvezuje Sud, iako se u praksi konačna sudska odluka poklapa s tim mišljenjem. Nezavisni advokat ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

 

 

DRŽAVA NE MOŽE REGULISATI FIRMU REGISTROVANU U DRUGOJ ČLANICI EU

Konačna odluka Suda o ovom pitanju očekuje se tokom ove godine. Na pitanje francuskog istražnog sudije može li država članica, koja nije država porijekla firme registrovane za usluge informacijskog društva, po službenoj dužnosti i bez ispitivanja materijalnih pretpostavki nametnuti zahtjeve iz zakona koji reguliše djelatnost posredovanja nekretninama, poput onih propisanih Hoguetovim zakonom, nezavisni advokat je odgovorio negativno jer je to protivno slobodi kretanja usluga informacionog društva koje se pružaju iz druge države članice.

Zanimljivo je da je Sud EU-a prošle godine u sličnom predmetu presudio da Uber ne pruža samo usluge informacionoog društva nego i usluge prijevoza iz čega proizlazi da zemlje članice EU mogu uređivati uslove pružanja te usluge.

 

Registruj se na Booking.com preko ovog Linka

 

 

 

Preuzeto sa: telegram.hr

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti