‘Game of Thrones’ donio Hrvatskoj 181 milion eura

Snimanje popularne serije iznjedrilo je novu turističku ponudu različitih putovanja i izleta koje nude brojne nacionalne i internacionalne agencije.

Producenti serije 'Igra prijestola' koristili su se programom podsticaja koji garantuje povrat sredstava potrošenih za vrijeme snimanja u Hrvatskoj. Filmski turizam vezan za megapopularnu HBO-ovu seriju Igra prijestola (Game of Thrones), čije je snimanje u Dubrovniku i drugdje po Dalmaciji počelo prije 10 godina, hrvatskoj je ekonomiji od 2013. do 2018. donio ukupan prihod od 180,7 miliona eura, odnosno 30,1 milion eura godišnje.

Podaci su to iz članka čiji su autori Martina Vukašina i Josip Miočić iz Zadra te Mirela Brechelmacher iz Slavonskog Broda, objavljeni u naučnom časopisu Oeconomica Jadertina kojeg izdaje Sveučilište u Zadru i na kojeg se poziva agencija Hina.

Snimanje popularne serije iznjedrilo je novu turističku ponudu različitih putovanja i izleta koje nude brojne nacionalne i internacionalne agencije.

Izleti povezuju lokacije snimanja kao što su dubrovačke zidine, Dioklecijanova palata, kliška tvrđava i slapovi rijeke Krke u Nacionalnom parku Krka. Neke agencije nude čak i čitave rute na kojima su se snimale određene epizode serije, stoji u članku.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti