Gotovo milion turista za prvih devet mjeseci

Održana je XII sjednica Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona, kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. Fokus današnje sjednice bio je na pripremi zimske turističke sezone i ponude za novogodišnje praznike.

„Dok smo još uvijek bili u fazi ljetnje sezone, bavili smo se pripremama za zimsku. Zimska sezona u koju ulazimo treba da bude samo kontinuitet uspješne saradnje u identifikovanju i rešavanja izazova – promptno i bez odlaganja. Turizam ne poznaje „radno vrijeme“, već iziskuje kontinuirane turističke aktivnosti i uključivanje svih nas, koji smo donosioci odluka,“ istakao je ministar Đurović.
Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica dodala  je da su sve aktivnosti članova KT usmjerene  na povećanje ekonomske aktivnosti i benefite države i građana, a samim tim i turista, te da je stvaranje odgovornog turističkog ambijenta zadatak i jedan od ciljeva za svaku narednu turističku sezonu.

Tokom izlaganja ministar Đurović predočio je i zvanične podatke Uprave za statistiku- MONSTAT, prema kojima je, za prvih devet mjeseci, u kolektivnom smještaju registrovano 987.524 turista (56,26% više u odnosu na isti period 2021. godine) i 3.838.251 noćenja  (43,66% više u odnosu na devet mjeseci prethodne godine).

„Pozitivan trend turističkih posjeta nastavljen je i u postsezoni, u septembru i oktobru mjesecu. Prema zvaničnim podacima, u septembru o.g. je u kolektivnom smještaju registrovano 46,04% više turista u odnosu na septembar 2021. i realizovano 34,91% više noćenja,“ kazao je Đurović i dodao da ohrabruju i izvještaji NTO, „Poslednji izvještaj NTOCG „stanje na dan“ objavljen je 10.11. t.g. i shodno tome, u Crnoj Gori je boravilo 21.873 turista, što je za 77, 08% više u odnosu na posmatrani period 2021. godinu, odnosno  za 57,5% više u odnosu na odgovarajući period 2019“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti