Najava programa 28. festivala za 04. 07. 2014. godine

U petak, 04. jula, sa početkom u 22 časa na sceni na Svetom Stefanu, biće izvedena predstava „Sluga dvaju gospodara“ u režiji Borisa Liješevića, a po tekstu Karla Goldonija.

Predstava je premijerno izvedena na „Gradu teatru“ 2012. godine, a rađena je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Predstava gostuje u ciklusu predstavljanja Srpskog narodnog pozorišta, ali i repriznih predstava „Grada teatra“. 

 

Boris Liješević je rođen u Beogradu 1976. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Budvi. 1999. apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za srpsku književnost i jezik. 2004. diplomirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu 2004. gdje radi kao samostalni stručni saradnik na katedri za intermedijalnu režiju.  2005. kao stipendista Gete instituta učestvovao na skupu „Forum junger Buhenangehoeriger“ u sklopu festivala „Theatertreffen“ u Berlinu. Do sada bio tri puta stipendista Geteovog instituta. Živi i radi između Beograda, Novog Sada i Budve. Režije: U kulisama duše (Nikolaj Jevrejinov) Akademija umjetnosti, Novi Sad; Feniks (Kristofer Fraj) Teatar Promjena, Akademija umjetnosti, Novi Sad; Dva viteza iz Verone (Viljem Šekspir) Amatersko pozorište Zmaj, Irig; Opštinsko dijete (Branislav Nušić) Narodno pozorište Kikinda, Beograd London (Fedor Šili) u okviru projekta Beogradske priče 04, SKC, Beograd, Prisustvo (Dejvid Harover) Atelje 212, Greta stranica 89 (Luc Hibner) Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Dragi tata (Milena Bogavac) Jugoslovensko dramsko pozorište, Osvrni se u gnevu (Džon Ozborn) Narodno pozorište, Beograd i Kulturni centar Pančeva Zverinjak (Dušan Spasojević) Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Jare u mlijeku (Jurij Poljakov) Pozorište mladih, Novi Sad, Projekcija (Miloš Jakovljević) Narodno pozorište Sombor, Čekaonica (Boris Liješević i Branko Dimitrijević) Atelje 212, Beograd i Kulturni centar Pančevo, Elijahova stolica (Igor Štiks) Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd i Festival Mess, Sarajevo Povodom Galeba (autorski projekt inspirisan Galebom A.P. Čehova) Pozorište mladih, Novi Sad Plodni dani (Boris Liješević i Jelena Kislovski Liješević) Atelje 212, Beograd i Kulturni centar Pančevo. 

 

O drami: Jedna od najpoznatijih komedija u istoriji svjetske drame i pozorišta, Sluga dvaju gospodara je nastala kao tipična komedija del arte, da bi sam autor kasnije napravio intervencije koje donekle izdvajaju ovu komediju iz tog žanra. Radnja je smještena u Veneciju u vrijeme kad je taj grad držao trgovački primat u sredozemlju. Glavni junak, Trufaldino, nalazi se usred ljubavnih i poslovnih intriga, a pritom se trudi i da zadovolji stalnu glad i da se izbori za djevojku koja se njemu dopada. Na putu do obaveznog raspleta na kraju, Goldoni je napisao neke od antologijskih scena i nije čudo da se od svog nastanka, godine 1743. i konačne verzije, nastale deset godina kasnije, ova komedija izvodila bezbroj puta na scenama širom svijeta, a naročitu popularnost je imala u Rusiji, Češkoj, Poljskoj i Americi. Brojne su i adaptacije, televizijske i filmske verzije, prilagođavanja i osavremenjivanja, a od brojnih uspješnih izvedbi, možda je najpoznatija ona u režiji Ðorđa Strelera i izvođenju Pikolo teatra iz Milana, koju je naša publika svojevremeno mogla da vidi na BITEF-u. Prošle godine jedna od adaptacija ove komedije izvedena je sa velikim uspjehom u Londonu i ove godine je ista verzija, opet sa velikim uspjehom, izvedena i na Brodveju u Njujorku.

SlugaDvajuGospodara0028-BLU.jpg

U predstavi igraju Branimir Brstina, Višnja Obradović, Dragomir Pešić, Ivan Ðorđević, Sanja Ristić,  Krajnov, Jugoslav Krajnov, Jovan Torački,  Sanja Radišić,  Milovan Filipović.

DataFile.jpg

Režiju je uradio Boris Liješević, dramaturzi su Branko Dimitrijević i Fedor Šili, scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Aleksandar Kostić i scenski pokret Višnja Obradović.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti