Gužve i zagađenje: Venecija namjerava turistima naplaćivati 5 eura za ulazak u grad

Italijanski grad Venecija vjerovatno će odobriti naplatu ulaska u grad turistima u iznosu od 5 eura. Riječ je o testnom periodu s ciljem kontrole turizma.

Svi posjetioci stariji od 14 godina moraće platiti dnevni boravak, ali i prethodno rezervisati ulaz u grad. Član gradskog vijeća za turizam, Simone Venturini, rekao je da će testni period trajati tokom turističkih špica naredne godine.

"Venecija je među najposjećenijim gradovima u Evropi te mnogo trpi zbog prevelikog turizma", rekao je on, a prenosi portal klix.ba.

Upravo ovaj problem je gorući za Veneciju. Površina grada iznosi samo 7,6 kvadratnih kilometara, no u 2019. godini ga je posjetilo 13 miliona turista. Očekuje se da će broj turista nadmašiti predpandemijske brojke u narednim godinama.

"Cilj je da turisti ne biraju dane kada je špica. Želimo testirati ovaj sistem i poboljšati ga ako bude potrebno", dodao je Venturini.

UNESCO je ranije ove godine saopštio da bi grad trebao biti dodan na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, jer uticaj klimatskih promjena i masovnog turizma prijete da izazovu nepovratne promjene u Vaneciji.

Godine 2021. je zabranjen ulazak kruzerima u istorijski centar grada putem kanala Giudecca nakon što je brod udario u luku. Kritičari tvrde da brodovi zagađuju i uništavaju temelje grada koji redovno ima problem s poplavama.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti