Halilović na Trgu pjesnika

U četvrtak 15. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gdje će gost biti Enes Halilović.

Rođen 1977. godine u Novom Pazaru. Autor je zbirki pjesama: „Srednje slovo“, „Bludni parip“, „Listovi na vodi“, „Pesme iz bolesti i zdravlja“, „Zidovi“ i „Bangladeš“, kao i zbirki priča: „Potomci odbijenih prosaca“, „Kapilarne pojave“ i „Čudna knjiga“. Napisao je dvije drame „In vivo“ i „Kemet“,  romane „Ep o vodi“, „Ako dugo gledaš u ponor“ i „Ljudi bez grobova“. Zabelježio  je 172 narodne zagonetke koje je objavio sa Elmom Halilović u koautorskoj knjizi „Zagonetke”. Osnovao je književni časopis „Sent” i književni veb časopis “Eckermann”.

Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, turskom, albanskom i bugarskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, nemački, španski, ruski, arapski, turski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski, grčki, bugarski, katalonski, romski, danski, portugalski, italijanski, beloruski, jermenski i latinski jezik.

Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi KPZ Srbije, kao i književnih nagrada „Meša Selimović", „Branko Miljković", „Đura Jakšić", „Ahmed Vali", „Stevan Sremac", „Zlatno slovo" i „Zlatni suncokret“,  a za urednički rad u časopisu „Sent" dobio je nagradu „Sergije Lajković“.

Po njegovom romanu “Ako dugo gledaš u ponor” urađena je istoimena predstava (Regionalni centar Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar, rež. Zlatko Paković), koja je nagrađena sa pet nagrada na upravo završenom 66. Sterijinom pozorju, između kojih je i ona za najbolju predstavu.

Moderator večeri je Ksenija Rakočević, saradnica na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti