“Hotel propasti" koštao je 700 miliona eura, a u njemu nikad niko nije boravio

Hotel sagrađen još 1980-ih, u koji je uloženo 700 miliona eura, nikada nije primio goste, a zbog toga je stekao i ne tako poželjan nadimak "hotel propasti".

Radi se o hotelu Ryugyong u Pyongyangu u Sjevernoj Koreji, kako prenosi portal klix.ba, njegova gradnja započela je još 1987. godine s velikim planovima da se otvori za posjetioce nakon dvije godine.

Otvaranje hotela bilo je tempirano da se poklopi sa Svjetskim festivalom omladine i studenata 1989. - sa dizajnerima koji su namjeravali da obore rekord za najviši hotel na svijetu, titulu koju je u to vrijeme imala Južna Koreja.

Hotel Ryugyong dizajniran je u neobičnom piramidalnom obliku i prelazi 304 metra visine sa 105 spratova, a dizajniran je da ima čak 3.000 soba i pet restorana.

Međutim, uprkos tome što su organizatori uložili oko 700 miliona eura u projekat, napredak u izgradnji zgrade je godinama bio usporen.

Planiranu visinu dostigao je 1992. godine, ali sa Sjevernom Korejom koja je pala u ekonomsku krizu izgradnja je tada zaustavljena, a kran je ostavljen na vrhu zgrade.

Sljedećih 16 godina, hotel Ryugyong stajao je šupalj, sa svojim golim betonskim eksterijerom koji se nadvijao nad okolnim zgradama. U to vrijeme građevina je dobila nadimak "hotel propasti".

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti