Hrana za muškarce

Nutricionista Dejl Pinok savjetuje koje namirnice bi svaki muškarac morao da uvede u svoju ishranu kako bi poboljšao svoje zdravlje.

Iako njihov ukus nije najljepši, vrijedelo bi učiniti ih obaveznim namirnicama u svakodnevnoj ishrani, nakon čega ćete vrlo brzo uočiti pozitivne rezultate na zdravstvenom planu.

PASTRMKA

Kod muškaraca postoji veći rizik za nastanak oboljenja srca nego kada je riječ o ženama. Srčana oboljenja mogu biti posljedica brojnih faktora, a iako hrana ne funkcioniše kao magični štapić i ne može se očekivati trenutno dejstvo, ribe poput pastrmke mogu uticati na pojavu bolesti ovog organa.Najvažniji sastojak pastrmke (ali i lososa, sardine...) je Omega-3 masna kiselina, čije su blagotvorno dejstvo po zdravlje pokazali rezultati više istraživanja. Razlikujemo tri vrste ovih masnih kiselina: EPA, DHA i ALA, od kojih je poslednja najkorisnija u odbrani od oboljenja srca.Omega-3 masne kiselina djeluju tako što snižavaju nivo holesterola, ali je važno kombinovati ih sa zdravim namirnicama, odnosno potpuno promeniti režim ishrane – kiseline koje se mogu pronaći u ribi neće djelovati ako čitavog dana jedete picu i pijete pivo.Uz to, Omega-3 masne kiseline djeluju i protiv zapaljenskih procesa i ubrzavaju metabolizam.

 

BROKOLI

Iako brokoli nije najukusnije povrće na svijetu, on igra veliku ulogu u očuvanja zdravlja muškarca. Sadrži glukorafanin, koji se preradom pretvara u sulforafan, a djeluje tako što jača imuni sistem i brani čak i od bolesti kao što je rak prostate. Sulforafan omogućava proteinu Nrf2 da prodre u jezgro ćelija, čime stimuliše stvaranje antioksidanata i pomaže oporavak enzima. Ipak, uprkos brojnim studijama na temu brokolija, još uvek nije utvrđena minimalna količina koja je neophodna da se unese na dnevnom nivou. Zato je preporučljivo jesti ga što češće.

 

SjEME BUNDEVE

Postoji više razloga da jedemo sjemenje: ono sadrži esencijalne masne kiseline, biljna vlakna i još mnogo toga. Uz to, sjeme bundeve ima u visokoj koncentraciji i cink, koji je izuzetno hranljiv. On spada u najvažnije hranljive materija za zdravlje muškaraca, pre svega zato što je neophodan za stvaranje testosterona. Štaviše, ukoliko se unos cinka smanji, može doći do drastičnog pada nivoa testosterona za svega nekoliko nedjelja. On je, uz to, važan i za pokretljivost spermatozoida, zbog čega bi svakako trebalo jesti više sjemenja bundeve ako planirate potomstvo.

Kao da to nije dovoljno, cink igra važnu ulogu u formiranju imuniteta i održavanju zdravlja kože. Leukociti koriste cink kako bi prepoznali gene koji regulišu odgovor na određene stimulanse, poput pateogena. Što se tiče kože, njena masnoća, tj. Lojna sekrecija se može smanjiti povišenim unosom cinka. S druge strane, kada je koža suva – cink, sasvim suprotno, podstiče aktivnost lojnih žlezda!

izvor : Men s Health

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti