Hrvatska uvodi euro

Hrvatska uvodi euro 1. januara 2023. godine, najavljeno je to na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Kako prenosi index.hr na sjednici su učestvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Evropske komisije za privredu Valdis Dombrovskis i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Rečeno je da treba prevenirati značajniji rast cijena, ali i kako dosadašnja iskustva država koje su pristupile eurozoni pokazuju da je to donijelo prednosti i građanima i privredi

Premijer Plenković je kazao da će nestati valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjiće se kamatne stope, povećati  se strana ulaganja, povećati mogućnost finansiranja na tržištu kapitala, ali i kako je efekt u novim državama članicama bio takav da su plate rasle više od cijena.

"Životni standard je znatno porastao nakon uvođenja eura", naglasio je. Guverner HNB-a Vujčić rekao je kako u drugim zemljama koje su uvele euro cijene nisu podivljale te  poručio da će preduzeti sve da
zaštita potrošača bude na maksimalnom nivou, dodajući da će se u prodavnice uvesti dualne cijene.

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti