Hrvatski naftni stručnjaci za vađenje plina u Jadranu, ne i nafte

Zbog rizika od havarija koje bi, osim na okoliš, mogle pogubno utjecati na turizam, naftni stručnjaci Davor Štern i Ivan Čermak zalažu se da se iz Jadrana vadi plin, ali ne i nafta.

"Havarije se događaju, mogu se dogoditi i na našem dijelu mora. Potrebno je dobro izračunati koliko bi koristi imali od vađenja nafte, a koliko bi nam to moglo donijeti štete. Problem je u tome što bi nafta, ako bi došlo do erupcije, s juga Jadrana išla prema sjeveru, prema Istri. Nitko ne može tvrditi da će se to dogoditi, ali potencijalna havarija se ne može ni isključiti iz cijele priče", rekao je za Hinu Štern, dugogodišnji generalni direktor Ine i bivši ministar privrede Hrvatske.

 

On je isključivo za eksploataciju plina, dok bi vađenje nafte radije izbjegao. Poteškoće, međutim, vidi u tome što su se već raspisali tenderi i što su pronađeni koncesionari, no ističe kako je probleme uvijek bolje rješavati na početku.

"Koncesionarima bi trebalo reći da tražimo plin a ne naftu, platiti brzopletost, ali i to je bolje nego da se radi nepromišljeno s ko zna kakvim posljedicama", navodi Štern.

Sličnog je mišljenja i Ivan Čermak, vlasnik Croduxa.

"Naftaš sam, ali nikada ne bih dozvolio bušenje Jadrana u potrazi i eksploataciji nafte. Jadran je malo i zatvoreno more, imamo jednu od najljepših obala i mora na svijetu i svaka bi katastrofa bila pogubna za naš turizam. Imate kopno, bušite njega, a ne more", rekao je Čermak.

I on se isključivo zalaže za eksploataciju plina, a protiv je nafte.

"Iskreno, mislim da u Jadranu i nema prevelikih količina nafte, tako da postoji mogućnost da do toga nikada i ne dođe", izjavio je Čermak.

Među ostalim, to bi se moglo dogoditi i zbog niskih cijena nafte. Barel bi, po njegovim riječima, ponovno trebao bitno premašiti granicu od 100 dolara da bi investitori imali koristi od skupe eksploatacije. Po sadašnjim cijenama, procjenjuje vlasnik Croduxa, to im nije isplativo.

Upitan kolika je vjerovatnost da se na Jadranu dogodi ozbiljna nesreća vezana uz vađenje nafte, istaknuo je da je tehnologija na visokom nivou, no opasnost uvijek postoji.

"Ponavljam, za vađenje sam plina, a da ja odlučujem, nikada se ne bi išlo na naftu", zaključio je Čermak.

VEZANO: Slovenci i Italijani mogli bi 'zagorčati' planove za naftna ispitivanja?

 

Hina

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti