Istraživanje gostiju 2023: Preko 94% turista bi preporučilo Crnu Goru kao destinaciju za odmor

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) predstavila je rezultate Istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Crnoj Gori – Guest Survey 2023, koje je realizovano u periodu od jula do kraja oktobra prethodne godine.

Istraživanje, koje je sprovela kompanija Ipsos Strategic Marketing, obuhvatilo je širok spektar parametara uključujući profil turista, motive dolaska, njihove preferencije i potrošnju, zadovoljstvo uslugama i percepciju destinacije u 10 opština Crne Gore: Budva, Bar, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Cetinje, Podgorica, Žabljak i Kolašin.

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković, istakla je da ovo istraživanje predstavlja dragocjen alat koji daje smjernice za dalje unapređenje turističke ponude.

“Za NTO CG nalazi ovog istraživanja predstavljaju temelj za buduće marketinške strategije i odabir tržišta. Dubinsko razumijevanje profila, potreba, preferencija i stavova turista će nam poslužiti kao vodič u identifikaciji prioritetnih tržišta, usmjeravanju marketinških kampanji i razvoju proizvoda i usluga. Podaci o dnevnoj potrošnji turista po svakom od emitivnih tržišta, pored ostalog, biće važan kriterijum za planove i ulaganja na datom tržištu. Takođe, dužina boravka u destinaciju, učestalost dolazaka i aktivnosti tokom boravka u destinaciju važni su parametri. Pored toga, istraživanje daje podatke koji će biti korisni za planiranje kanala komunikacije sa emitivnim tržištima”, poručila je Tripković Marković.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno na uzorku od 4 336 ispitanika, pokazali su da turisti ocjenjuju kvalitet ponude sa vrlo dobrim (4) i čak 94,4% njih bi preporučilo Crnu Goru kao turističku destinaciju.

“Na osnovu rezultata istraživanja, jasno je da turisti prepoznaju mnoge prednosti Crne Gore kao turističke destinacije, uključujući gostoprimstvo, osjećaj sigurnosti, mogućnosti za zabavu, kao i odnos cijene i kvaliteta usluga. Istraživanje je pokazalo da je Crna Gora destinacija kojoj se turisti rado vraćaju i odličan je reprezent turizma u njegovom pravom smislu. Osim toga, identifikovane su oblasti koje zahtijevaju unapređenje kako bi se povećala konkurentnost Crne Gore na turističkom tržištu, posebno kada je u pitanju saobraćajna dostupnost i infrastruktura”, kazao je izvršni direktor kompanije IPSOS, Vladimir Raičević.

Veliki broj elementa turističke ponude ocijenjen je sa 4 i više, između ostalog, ljepote prirode i kraja, lična sigurnost, komfor smještaja, ljubaznost i gostoljubivost, kvalitet usluga u smještajnom objektu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti