Istraživanje pokazalo: Ovo su "najzelenije" zemlje Evrope

Švedska kompanija Hemsol sprovela je istraživanje kako bi utvrdila koje su to "najzelenije" zemlje Evrope, a na prvom mjestu je Norveška.

Kako mnogi postepeno ulažu sve svjesnije napore da putuju održivo, uvijek je dobro znati koje destinacije takođe daju prioritet okolini. I da to bude malo jasnije, švedska solarna kompanija Hemsol je uradila istraživanje kako bi utvrdila koje su "najzelenije" zemlje Evrope.

Koristeći podatke Evropske agencije za životnu sredinu, kako prenosi klix.ba, projekta Odyssee-Mure i Energetskog instituta, kreirali su indeks koji uključuje faktore kao što su udio obnovljive energije, stope recikliranja i emisije CO2 kako bi otkrili koje su evropske zemlje "najzelenije".

Norveška se našla na vrhu liste. Uprkos relativno visokim emisijama CO2 po glavi stanovnika, veliki dio energije Norveške dolazi iz obnovljivih izvora. Štaviše, vlada zemlje posvećena je osiguravanju da zemlje u razvoju imaju pristup čistoj i održivoj energiji.

Na drugom mjestu je Austrija, koja je postigla dobre rezultate zahvaljujući činjenici da ima najveći udio putničkog prometa u javnom prevozu u Evropi, a na trećem je Finska, koja je najavila Zakon o klimi koji je stupio na snagu u julu 2022. godine.

Rangiranje predstavlja potvrdu činjenice da je sjeverna Evropa posebno posvećena zaštiti životne sredine, a listu "najzelenijih" zemalja u Evropi čine:

Norveška

Austrija

Finska

Island

Švedska

Estonija

Njemačka

Luksemburg

Švajcarska

Slovenija

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti