Izgradnja jedinstvenog reciklažnog centra za osam opština

Ministar ekologije, prostornog planiranja I urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović sastao se sa predsjednicima osam opština sa kojima je razgovarao o mgućnostima formiranja I izgradnje jedintvenog reciklažnog centra kojim bi se riješio problem čvrstog otpada u ovim opštinama.

Ministar Mitrović je saopštio da je ideja o izgradnji većeg reciklažnog centra nastala još prije tri mjeseca, prlikom posjete opštini Nikšić.
,,Intezivno radimo na izradi studije pronalaska najbolje lokacije za izgradnju reciklažnog centra u Nikšiću, kao I na studiji izvodljivosti. Sada je ideja da se u proces formiranja reciklažnog centra uključi I preostalih sedam opština. Ono što je najvažnije je da reciklažni centar bude efikasan I da omogući otvaranje novih radnih mjesta.” Kazao je Mitrović
On je istakao da je sa svojim saradnicima već obišao pojedine reciklažne centre u regionu I Evropi, kako bi se upoznao sa praksom upravljanja otpadom I principima cirkularne ekonomije.
Učesnici sastanka su se usaglasili da je problem upravljanja otpadom neophodno rješavati sistemski I da polazna osnova za cjelokupan proces mora da bude detaljno I temeljno razrađen novi Zakon o upravljanju otpadom, a istovremeno, proces edukacije stanovništva o značaju sortiranja otpada I smanjenja upotrebe plastike.
“U toku je postupak izrade Zakona o upravljanju otpadom, sada smo u fazi prireme pred-nacrta, vjerujem da ćemo uskoro imati I Nacrt Zakona o upravljanju otpadom. Očekujem da nam sve opštine dostave sugestije u pogledu bitnih stvari koje bi trebalo da budu obuhvaćene tim novim zakonom”, naglasio je ministar.
Dogovor sa sastanka je da Ministarstvo inicira studijsku posjetu Crnoj Gori evropskih stručnjaka koji se bave oblašću upravljanja otpadom I koji imaju iskustva I uspjeha u tome, da sagledaju situaciju u Crnog Gori I predlože najbolje prakse I rješenja za ovaj problem.
Sastanku su prisustvovali predsjednici opština: Nikšić, Marko Kovačević, Budva, Marko Carević, Kotor, Vladimir Jokić, Tivat, Željko Komnenović, Šavnik, Jugoslav Jakić, Plužine, Mijuško Bajagić, Žabljak, Veselin Vukićević, I ispred Herceg Novog Mirko Mustur, potpredsjedmik opštine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti