Izložba povodom 125 godina ARSENALA

Izložba 125 godina Arsenala, biće otvorena u subotu 22. marta u 19h u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Izložbu će otvoriti ambasador Austrije u Crnoj Gori, NJ.E. Johan Frelih, a partner u organizaciji izložbe je foto-kino klub Mladost.

Posjetioci ove multimedijalne izložbe imaće priliku da vide radne knjižice, radna odijela i uniforme, kao i alate starih zanatlija izRemontnog zavoda Sava Kovačević, makete brodova, kao i brojne druge sačuvane artefakte koji svjedoče o tri važna razvojna perioda Arsenala, po kojima će i sama izložba biti podijeljena: period od 1889.-1918., 1918-1945. i od 1945.-1990.-te godine.

2014_03_foto13.jpg

Među eksponatima koji će prvi put biti prikazani široj javnosti nalaze se stare mape i iscrtani razvojni planovi nekadašnjegArsenalaBiće interesantno uporediti ih sa današnjim planovima proširenja marine, najavljuje koordinator Zbirke pomorskognasljeđa Dražen Jovanović dodajući da će kuriozitet za posjetioce biti i neostvareni planovi sa početka XX vijeka koji se na nekim mjestima, i u ključnim vizijama, podudaraju sa današnjim proširenjem marine Porto Montenegro.

Izložba će biti otvorena do 1. maja.

2014_03_foto14.jpg

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti