"JADRANSKI TITANIK" - Ovo blago su leševi skrivali 100 godina na dnu mora!

Brod poznat kao "Jadranski Titanik", koji leži u blizini Rovinja od 1914. godine kada je naletio na minu austrougarske mornarice prema riječima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Nakon iscrpnih analiza, tim hrvatskih istraživača pripremio je projekat o jednoj od najvećih pomorskih tragedija u Jadranu, potonuću broda “Baron Gautsch” 1914. godine, na kojem je poginulo 177 putnika. 

Brod poznat kao “Jadranski Titanik“, koji leži u blizini Rovinja prema riječima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova! 

Putnički parobrod “Baron Gautsch” potonuo je 1914. godine, piše rovinj-online.net, a u Rovinju će biti predstavljen projekat koji će “Baron” napokon približiti građanima. 

Screen_Shot_2014-04-13_at_10.16.36_AM.png

Brod dug 85 i širok 11,6 metara, koji su zbog razmjera tragedije, prozvali “Jadranski Titanik” još leži na dubini od 40 metara, šest nautičkih milja od Rovinja. 

Na brodu su bili uglavnom pripadnici elite koja se vraćala sa godišnjeg odmora u Velom Lošinju, koji je tada pripadao Italiji i gdje je bio centar za liječenje asmatičnih bolesti. 

Brod je naletio na minu, koju je zbog početka Prvog svjetskog rata postavila austrougarska mornarica. 

Nakon naleta na minu potonuo je za samo sedam minuta, a u vrijeme nesreće ni kapetan ni prvi oficir nisu bili na komandnom mostu jer su se odmarali. 

Screen_Shot_2014-04-13_at_10.17.31_AM.png

Poslije tragedije upravo su oni prvi napustili brod. Iste godine u Puli održano je suđenje za tragediju, ali zbog nedostatka dokaza niko od nadležnih nije odgovarao. 

Vjeruje se da je brod “Baron” bio pun porodičnog blaga, jer su ljudi zbog rata pokupili sve što su imali i krenuli na putovanje.

 telegraf.rs/rovinj-online.net

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti