Jedna od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu Eastern Express ponovno vozi

Turski Eastern Express, jedna od najboljih svjetskih željezničkih ruta koja nudi nezaboravno putovanje od centra do istočnog dijela Turske, počela je da dočekuje svoje putnike.

Kao ruta koju bi svaki avanturista koji posjeti Tursku trebao iskusiti, Eastern Express je , kako prenosi klix.ba, nedavno završio svoju prvu vožnju u sezoni 2023-2024. U dužini od približno 1.310 kilometara, putovanje vozom počinje u glavnom gradu Turske, Ankari, nastavlja do Kirikalea, Kajserija, Sivasa, Erzindžana i Erzuruma, a završava se u Karsu.

Ovo putovanje koje traje oko 26 sati, pruža putnicima priliku da duž rute posmatraju raznolik pejzaž Turske i vide kako se istočne provincije transformišu u izvanredne zimske destinacije tokom sezone. ​ Jedinstvena avantura

Dva voza, Eastern Express i Touristic Eastern Express, saobraćaju na relaciji Ankara-Kars. Turistički voz je dodan na rutu 2019. kako bi se zadovoljila potražnja kada je Eastern Express postao jako popularan. Eastern Express raspolaže s dva tipa vagona - vagonima s ležajevima i s vagonima sa sjedištima koji se mogu pretvoriti u ležajeve za spavanje. Voz staje na oko 50 stanica.

Touristic Eastern Express posjeduje osam udobnih vagona za spavanje i jedan vagon-restoran. Svaki vagon za spavanje ima deset kupea sa po dva kreveta. Iako putnici mogu uživati u doručku i večeri u vagon restoranu, rastući trend – pod utjecajem društvenih mreža – je večerati u udobnosti svog kupea, gdje putnici mogu pripremiti i aranžirati stol po svom ukusu s delicijama koje donesu ili naruče s jednog od ukupno 29 putničkih stajališta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti