Jedna od najstarijih zgrada Venecije prvi put je otvorena za javnost

Procuratie Vecchie na Trgu Svetog Marka jedna je od najpoznatijih zgrada Venecije i otvorena je za javnost prvi put u istoriji.

Poznato je , kako prenosi klix.ba, da Veneciji ne nedostaje turista, ali njena posljednje otvorena atrakcija ima za cilj da iskoristi problem prevelikog turizma u gradu usmjeravajući posjetitelje na društvenu odgovornost.

Neoklasična fasada zgrade izgrađene u ranim 1500-im nakon što je ranija verzija uništena u požaru, jedna je od najpoznatijih razglednica Venecije.

Sada, prvi put, posjetioci mogu pristupiti četvrtom i posljednjem spratu, gdje je postavljena stalna izložba ispod kosog krova zgrade.

Zgrada koja je bila sjedište italijanske osiguravajuće kompanije Generali od 1832. godine, prošla je petogodišnju obnovu koju je vodio arhitekta David Chipperfield.

Dok je Generali zadržao kancelarije na drugom spratu zgrade, a treći će iznajmiti, četvrti će postati sedište Human Safety Net, projekta koji pomaže rizične osobe i porodice, uključujući izbjeglice.

Dio toga je i hi-tech izložba kakva se rijetko viđa u Veneciji. Umjesto da pokriva historiju ili umjetnost, "Svijet potencijala" se bavi društvenim vještinama putem tehnologije.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti