Jeste li znali da Djed Mraz ima službeno mjesto stanovanja koje se nalazi u Finskoj

Grad Rovaniemi u Finskoj smatra se službenim prebivalištem Djeda Mraza, a unazad nekoliko godina predstavlja omiljenu turističku destinaciju koja svake zime pruža unikatan božićni doživljaj.

Prije stotinjak godina, jedan prolaznik je počeo širiti vijest o planini na sjeveru Finske i postojanju njenih stanovnika - Djeda Mraza i njegove družine. Međutim, Djed je svoj dom htio zadržati u tajnosti pa se preselio u Rovaniemi te je tako započela legenda da Djed Mraz posjećuje arktički krug u blizini ovog grada.

Od početka milenija, selo Djeda Mraza koje je udaljeno nekoliko kilometara od pomenutog grada postalo je najspektakularnije božićno odredište, a popularnost destinacije udvostručila je broj posjetilaca. Broj međunarodnih posjetilaca se posebno do četiri puta u nekoliko posljednjih godina i premašio pola miliona.

Djedovo selo opremljeno restoranima, irvasima, sankama za pse, prodavnicama i kolibama sa saunama postalo je popularno kao lokacija koja nudi ultimativno božićno iskustvo.

Istovremeno je opisano kao savršena lokacija da budete u blizini prirode i društvu Djeda Mraza.

Selo nudi niz zanimljivih sadržaja - od druženja sa sobovima, pa čak i izdavanje "vozačke dozvole" za upravljanje ovim životinjama, do posjećivanja kolibe i šume Djeda Mraza, uživanja u različitim specijalitetima, ali i posmatranja polarne svjetlosti.

U ponudi su različite vrste tura, pa i unikatni safari na snijegu, druženje s haskijima i drugim životinjama koje posjeduju Djed i njegovi vilenjaci.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti