Jugoistočna Evropa jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu, ocijenjeno na forumu “New Deal Europe” u Londonu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) učestvovala je na jedinstvenoj turističkoj berzi posvećenoj promociji turizma na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi "New Deal Europe 2024", koja je održana 16. aprila u Londonu.

Događaj je okupio nacionalne turističke organizacije, hotelijere, turoperatore, turističke agencije iz 12 zemalja regije od Jadranskog do Crnog mora i preko 90 kupaca većinom iz Velike Britanije, ali i iz cijelog svijeta. Ove godine zabilježen je rekordan broj učesnika, čak 30% više u odnosu na prethodnu godinu, uključujući i stručnjake za turizam i predstavnike medija, što potvrđuje rastuće interesovanje za region.

Predstavnici NTO CG predstavili su ponudu destinacije i održali oko 20 sastanaka sa predstavnicima renomiranih turoperatora, među kojima su lastminute.com, Kayak, Explore, Travelzoo, TravelSupermarket&icelolly.com, Cheritable Travel, Sudden Journeys, Lotus Voyager i drugi. Pored sastanaka, u okviru programa posebna pažnja posvećena je Crnoj Gori kroz prezentaciju turističke ponude destinacije koju je održala direktorica Crnogorskog kongresnog biroa u okviru NTO CG, Aleksandra Maksimović. Učesnici su imali i priliku da isprobaju crnogorske specijalitete i degustiraju vina, čime je dodatno promovisana gastro ponuda naše destinacije.

"S obzirom na kontinuirani rast broja turista sa tržišta Velike Britanije, pozitivne povratne informacije turoperatora, te unaprijeđenu avio povezanost, Crna Gora ima odličnu priliku da se tokom 2024. godine visoko pozicionira kao destinacija za odmor na ovom tržištu. Sa četiri avio kompanije koje lete iz četiri britanska grada ka Crnoj Gori, uključujući i nove rute iz Birmingema i Bristola za Tivat, naša zemlja je još dostupnija britanskim turistima. Uvjereni smo da će ovo dodatno ojačati atraktivnost destinacije i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma u Crnoj Gori", kazala je Maksimović.

Manuela Gualtieri ispred Lastminute poručila je da njihova kompanija svakog dana odvede preko 20.000 putnika na odmor.

„Neke destinacije postaju popularnije uopšte, a Istočni Mediteran privlači pažnju. Evropljani imaju svoje omiljene destinacije, sigurno, ali to ne znači da nisu spremni istražiti nova mjesta. Zapravo, jedna od destinacija koja najviše raste u smislu online pretraga ove godine je Crna Gora“, istakla je Gualtieri.

Održan je i forum na temu “Da li je turistički bum u Jugoistočnoj Evropi dobar za region i da li može biti održiv?” u okviru kojeg su predstavljeni podaci Svjetskog Savjeta za turizam WTTC, prema kojma je Crna Gora vodeća na listi zemalja Jugoistočne Evrope po doprinosu turizma BDP-u od 29.1%.

Jedan od organizatora događaja New Deal Europe, Tine Murn iskazao je zadovoljstvo povodom velikog odziva ove godine.

„Rekao bih da primjećujemo izuzetan interes za Crnu Goru na engleskim govornim tržištima, posebno zbog novih odličnih avio konekcija. Postoji ogromna potražnja i želimo da vidimo više crnogorskih kompanija, posebno hotela, jer će ovdje uspostaviti dobre kontakte“, kazao je Murn.

Direktor turističke berze New Deal Europe, Robert Dee, kazao je da je Jugoistočna Evropa jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu, a New Deal Europe Marketplace i Forum savršena je platforma za predstavnike turizma da se sastanu i istraže nove prilike.

Pored Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u ovom događaju učestvovali su hoteli Hilton Podgorica i Dukley, kao i turistička agencija Montenegro Tourist Service.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti