Kako je TripAdvisor promijenio putovanja

Najveća svjetska turistička web-stranica okrenula je industriju naopako – ali sada se bori za rješavanje istih problema koji iritiraju tehnološke divove poput Facebooka, Google- i Twitter-a

TripAdvisor je za putovanje kao što je Google za pretraživanje, kao što je Amazon za knjige, a Uber za taksi, tako dominantan da je gotovo monopol.


Loše recenzije mogu biti razorne za poslovanje, tako da vlasnici imaju tendenciju da ih smatraju prilično nasilnim uslovima. “To je marketinški / PR ekvivalent pokušaju atentata” napisao je jedan vlasnik restorana u Velikoj Britaniji. Trgovački radnici zovu kaskadu online ocjenjivanja jednom zvjezdicom ”ocjenjivačkom bombom”

 

 Neki restorani u Budvi poređani po visini ocjene, po kategorijama:

 

Isto tako, pozitivne recenzije mogu promijeniti sreću neke firme. Istraživači koji su proučavali Yelp, jedan od glavnih konkurenata, utvrdili su da povećanje jedne zvjezdice znači povećanje prihoda od 5 do 9%. Prije pregleda, gost je bio samo nominalno kralj. Nakon toga, postao je pravi tiranin, s mogućnošću da stvori ili razbije živote.

Kao odgovor, industrija ugostiteljstva u Americi se povezala sa advokatima, jer tamo nije neobično da firme prijete da će tužiti korisnike koji objavljuju negativne recenzije.

 

Otkad je takozvana “ekonomija reputacije” porasla, tako je i industrija iz sjenke - sa lažnim recenzijama, koje se mogu kupiti i prodati online. Za TripAdvisor, ovaj trend predstavlja egzistencijalnu prijetnju. Njihov posao zavisi od stvarnih potrošača i stvarnih recenzija. Bez toga sve se raspada.

I posljednjih nekoliko godina bilo je momenata kada je izgledalo da se stvari raspadaju. U usponu lažnih recenzija desilo se da su ugrozili i originalne – budući da su firme kao što je TripAdvisor trudile ukloniti lažne postove s njihovih web stranica, završile povlačenjem i nekih istinitih.

 

S obzirom da korisničke recenzije mogu ići od žalbe zbog loše usluge i lošeg stanja objekta u kojem je restoran, do ozbiljnijih tvrdnji o prevari, krađi i seksualnom zlostavljanju, njihovo uklanjanje postaje ozbiljan problem.

Zato, obećavajući vjernu sliku svijeta, TripAdvisor se, poput ostalih tehnoloških divova, našao u nesretnom položaju da postane arbitrom istine, da mora utvrditi koji su revizije stvarne i lažne i kakav treba biti slobodni govor na njihovoj platformi. Teško je zamisliti da kada su izvršni direktor Stephen Kaufer i njegovi suosnivači sjedili u pizzeriji u predgrađu Bostona prije 18 godina, sanjali su o tripadvisor.com, da su predvidjeli da će njihovo poslovanje narasti u toliko veliko i moćno da će se zaplesti u takvu vrstu problema koji zamara umove svjetskih briljantnih filozofa i pravnih teoretičara.

Kada posmatramo iz ove godine, raniji moto Tripadvisora sada izgleda komično naivan: “Uzmite istinu i idite”.

 

Najbolje ocijenjeni budvanski restorani:

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti