Kako mala firma može koristiti Facebook za marketing?

Kako nudi pristup preko trista hiljada korisnika u Crnoj Gori, marketing na Facebooku može postati vrlo moćan alat malog poslovnog subjekta. No, samo ako se njegovom planiranju pristupi s pažnjom.

 

Za mnoge male preduzetnike Facebook se može činiti nedostižnim i pomalo zastrašujućim, pogotovo zbog kompleksnosti same platforme i mnogih promjena s kojima se redovno susrećemo putem medija.

Kako nudi pristup preko tri stotine korisnika u Crnoj Gori (impresivna penetracija - čak 44,2% stanovništva ima fb nalog!), marketing na Facebooku može postati vrlo moćan alat malog poslovnog subjekta. No, samo ako se njegovom planiranju pristupi s pažnjom.

 

Evo nekoliko savjeta: 

 

1) Odredite ciljeve i ciljanu skupinu

 

Važno je znati što želite postići. To će odrediti pristup vašeg nastupa, ali i pomoći u oblikovanju dizajna i funkcionalnosti vaše Facebook stranice. 

 

2) Utvrdite strategiju nastupa i stvorite preduslove za uspješnu komunikaciju

 

Definišite misiju vaše firme. Razmislite o tome što će vaši kupci/korisnici smatrati zanimljivim i inspirativnim te kako im vaš sadržaj može pomoći.

 

3) Odredite budžet

 

Otvaranje same Facebook stranice za vaš mali poslovni subjekt možda je besplatno, no isto tako je besplatno i za vašu konkurenciju. Odredite koliko možete odvojiti za promovisanje postova i fan stranice.

 

4) Budite konzistenti 

 

Postojanost sadržaja je ključ - napraviti plan objave sadržaja i držite ga se.

 

5) Kreirajte stranicu, ne profil

 

Kreiranje profila za sve ostale namjene osim za privatne svrhe protivi se pravilima Facebooka, čime bezveze rizikujete sav trud. 

Kreiranjem profila uskraćeni ste za brojne mogućnosti poput alata za besplatno praćenje statistike, optimizaciju na pretraživačima, promocijskim widgetima za web stranicu i korištenje oglasa za povećanje dosega.

 

Više: Kako na web

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti