Kako postupiti u slučaju hakovanja Airbnb računa

Svake godine iznova upozoravamo iznajmljivače da budu oprezni zbog raznih online prevara i neugodnosti koje mogu zbog njih imati.

Što učiniti kada vam hakuju Airbnb račun


Izgubiti kontrolu i pristup nad vlastitim Airbnb računom možete na nekoliko načina. A phishing prevare su najčešći i najlakši način kako prevaranti mogu doći do vaših podataka. Ova vrsta hakovanja se popularno zove i ‘social engineering’ pošto se radi o manipulisanju osoba za dolaženje do osjetljivih podataka o njihovim računima.

Na ovaj način prevaranti/hakeri mogu doći do bilo kojeg korisničkog podatka za bilo koju stranicu koja je njima od interesa. To mogu biti bankovne stranice, PayPal račun, ali i računi e-pošte na popularnim email platformama poput Gmaila, Yahooa, i dr.Najpopularnije je ciljanje finansijskih stranica poput PayPala i hakovanje email računa. Email računi su posebno zanimljivi jer jednom kada haker dobije pristup emailu lako može u par koraka zatražiti resetovanje šifre na bilo kojoj web stranici koja je s tim emailom povezana, uključujući PayPal, Airbnb i dr.

Jednom kada dobije šifru za određenu web stranicu haker ima apsolutnu kontrolu nad vašim računom na toj stranici. Sljedeći korak je onemogućavanje vlasnika računa da brzo vrati kontrolu nad vlastitim hakovanim računom.

U slučaju Airbnb to znači da će haker promijeniti email povezan s tim računom. Tako onemogućava vlasnika računa da putem vlastitog emaila resetuje šifru i dobije nazad pristup računu na isti način kako ga je i haker preuzeo.

A nakon toga će promijeniti i sve podatke vezane za plaćanje kako bi novac odlazio njemu, a ne vlasniku hakovanog Airbnb računa.

Onemogućavanje pristupa vlastitom Airbnb računu i nemogućnost resetovanja Airbnb šifre se je dogodilo jednoj korisnici koja kaže:

Primijetila sam da se ne mogu ulogovati u korisnički Airbnb account jer se korisničko ime (email) i šifra ne podudaraju.

Zatražila sam reset lozinke na email koji je povezan s računom i dobila odgovor da je link za reset lozinke poslan na email. Link nije stigao! Na emailu takođe nije bio ni upit od gosta koji je taj dan zatražio rezervaciju.

 Resetovanjem lozinke dakle nije bilo moguće pristupiti računu, a help centar nije bilo moguće kontaktirati pismenim putem, jer za pisanje njima treba se ulogovati što naravno nisam mogla jer šifra ne radi i ne mogu dobiti novu.
 

Iako se ovdje radi o ozbiljnom problemu koji može ozbiljno naštetiti poslovanju i utjecati direktno na (ne)zadovoljstvo gostiju, ne očajavajte.

 

Ovaj problem je rješiv u manje od jednog dana!

A kako riješiti ovaj problem i dobiti nazad kontrolu nad vlastitim hakovanim Airbnb računom:

 

Korisnička podrška koju trebate nazvati smještena je po broju telefona u SAD, a brojevi su +14158005959 i +18554247262.

Minut poziva je skup te je bolje da se kupi kredit na Skype u iznosu od 5 eura (najmanji iznos) obzirom da je preko Skypa zvanje fiksnog telefona u SAD 2 centa po minuti što je izuzetno malo, s obzirom na to da ćete prvo čekati 10 minuta da dobijete agenta, a potom rješavati problem, a razgovor može potrajati preko pola sata zbog provjere informacija iz korisničkog računa.

Treba pripremiti podatke koje agenta interesuju, nakon što mu objasnite da niste u mogućnosti pristupiti računu i da ne možete resetovati lozinku. Podaci koje vas traži je email račun povezan s Airbnb accountom, adresa na kojoj se objekat nalazi, ime hosta, godina rođenja hosta koji je dao podatke pri otvaranju accounta, način plaćanja koji ste postavili za prebačaj novca (bank transfer ili paypal), te zadnje četiri cifre vašeg žiro računa na koji vam se šalju uplate.

Nakon te provjere on vas identifikuje, te na email (dok još s njim razgovarate) šalje privremenu novu lozinku s kojom ulazite u svoj Airbnb account, te ponovo unutar accounta postavljate novu lozinku.

Provjerite još jednom podatke o plaćanju za slučaj da su izmijenjeni kao i email adresu, te s novom lozinkom ponovo imate svoj Airbnb račun.

 

Par savjeta za kraj

 

Ali ako vam se slična situacija desi pobrinite se da vratite kontrolu nad vlastitim Airbnb računom što je brže moguće kako bi šteta uzrokovana hakovanjem bila minimalna.

Kada vam se vrati kontrola vlastitog Airbnb računa obavezno promijenite šifru. Provjerite da nisu izmijenjeni podaci za plaćanje, a dobro je provjeriti i sve cijene za slobodne termine, kao stare i nove rezervacije.

Brzom promjenom i spuštanjem cijena haker može pokušati ostvariti na vaš račun brzu dnevnu zaradu pa je važno provjeriti i taj dio Airbnba.

 

Ako postoje ostvarene rezervacije obavezno se treba javite gostima i objasnite im što se je desilo, te po potrebi otkazati ili prilagoditi te rezervacije.

A da ubuduće smanjite ili čak uklonite šansu da se hakovanje ponovi aktivirajte dvostruku autentifikaciju gdje god je to moguće. Kada je ona aktivna i ako netko sazna vaše korisničke podatke ne može izvršiti prijavu u sistem sve dok ne upiše i sigurnosni kod koji vam se šalje putem SMS poruke.

 

Većina email klijenata nudi tu opciju, pa možete za njih barem uvijek biti sigurni da nisu hakovani, i da email neće biti polazišna tačka za neovlašteni pristup svi drugim stranicama.

 

 

izvor: iznajmljivaci20.com

 

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti