KAPETAN tankera koji je izazvao ekološku katastrofu na simulatoru objašnjava šta se desilo sa brodom (VIDEO)

Supertanker Exxon Valdez 23. marta 1989. godine u 9 sati i 12 minuta isplovio iz naftnog pristaništa Valdez na Aljasci i krenuo prema Vašingtonu.

Lučki pilot je sproveo brod kroz tjesnac Valdez po uobičajenoj proceduri. Nakon toga je napustio tanker prepustivši upravljanje kapetanu broda Josephu Hazelwoodu.

 

Brod je manevrisao mimo brodske putanje da bi izbjegao ledene sante. Kapetan Hazelwood se jedan sat prije ponoći povukao u svoju kabinu i komandni most prepustio dežurnom osoblju uz naredbu da vrati pravac na ranije dogovorenu tačku. Tanker Exxon Valdez nije uspio da se vrati na zadati kurs i oko 4 sata 24. marta 1989. godine udario u ledenu santu.

 

Prema zvaničnim izveštajima, tanker je nosio 53,1 miliona američkih galona (201×103 m3) nafte. Iz broda se izlilo 10,8 miliona galona tereta (40.9×103 m3 ili 9.0×106 imp gal) koji je prekrio 11.000 kvadratnih milja (28.000 km2) okeanske površine.

Neke organizacije, kao što su Defenders of Wildlife, osporavaju zvanične procjene, tvrdeći da je prijavljena znatno manja količina izliva.

 

Na početku trećeg dana, nakon što se plovilo nasukalo, oluja je potisla veliku količinu sirove nafte na kamenite obale brojnih plaža na obližnjim ostrvima Knight Island Chain.

 

Jedna od najvećih pomorskih ekoloških katastrofa izazvanih ljudskim faktorom

 

Količina izlivene nafte je daleko od vrha liste najvećih izliva nafte u svijetu. Međutim, zbog izolovanosti lokacije (kojoj se može pristupiti samo helikopterom ili brodom) preduzimanje potrebnih mjera je bilo izuzetno otežano.

ExxonValdez_3_26.5.14.jpg

 

Sam region je bio životna sredina za losose, morske vidre, foke i brojne vrste morskih ptica, a vi pogledajte video u kome kapetan Hazelwood dana, 25 godina kasnije, na simulatoru objašnjava novinarki CNN- a šta se u stvari dogodilo te noći.

 izvor:  plovidba.me

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti